Bolis Pupul omarmt zijn roots in veelbelovend ‘Letter to Yu’

door Ayko Poulin

Na een succesvolle samenwerking met Charlotte Adigéry met ‘Topical dancer‘ staat Boris Zeebroek alias Bolis Pupul er deze keer alleen voor. In zijn eerste solo-album combineert de artiest zijn experimentalisme met de Aziatische invloeden uit zijn jeugd. Een combinatie, zo blijkt, die bijzonder te smaken valt.

Zo transporteert ‘Letter to Yu’ je instant naar één van de kusten van China, vergezeld van een trage, donkere verteller. Een apart begin, maar je bent meteen geprikkeld. Vervolgens belicht ‘Completely half’ het Hong Kong dat we kennen uit de films: funky muziek in een met neonletters verlichte backdrop. De balans is daarbij te vinden in Pupuls stem die eerder poppy aanvoelt. Dan volgt opnieuw een bocht van 180 graden met ‘Frogs’. De bekende Oosterse beats blijven echter aanwezig. Al worden ze nu begeleid door een mysterieuze vrouwenstem.

Als je denkt dat het daarna niet diverser meer kan worden, heb je het echter mis. In ‘Spicy crab’ laat Bolis Pupul voor het eerst enkel de muziek het werk doen, maar op een zodanig meesterlijke wijze dat je de zang geen seconde mist. Daarna volgt ‘Ma tau wai road’, een samenwerking met Salah Pupul – Boris’ zus. Dit resulteert in een prachtige mix van Oosterse klanken, donkere beats en een bijna mythisch stemgeluid. Het midden van het album vinden we misschien wel het beste stuk van de hele plaat.

Dan moet het laatste deel echter nog volgen. Met ‘Cantonese’ en ‘Kowloon’ zijn de Aziatische invloeden nu echt overduidelijk, geniaal gecombineerd met techno-invloeden. Als klap op de vuurpijl volgt tot slot ‘Cosmic rendez-vous’. Dit nummer is helemaal anders dan de rest van het album, met een parlando begeleiding.

Kortom, Bolis Pupuls debuut is één groot muzikaal experiment. En bijzonder geslaagd, moeten we toevoegen. Zelden kom je een plaat tegen die tegelijkertijd zo gevarieerd is en toch blijft intrigeren. Elk nummer is even geslaagd elk op een volledig eigen manier. Dit is geen album dat je zo maar even tussendoor beluistert. Het slorpt je aandacht op: bij ieder nieuw nummer kun je niet anders dan de titel opzoeken. Als dit een voorbode is voor de rest van zijn carrière, dan kunnen we enkel concluderen dat Bolis Pupul weldra één van de grote namen uit de Belgische muziek zal zijn. You heard it here first.

Bolis Pupul stelt het album voor in Wintercircus (21.03), Trix (22.03), Push The Button in Oostende (30.03), Listen Festival in BOZAR (31.03) en Little Waves (20.04).