Casiokids – Aabenbaringen Over Aaskammen: goedgehumeurde indie pop

door Jort

Met ‘Aabenbaringen over Aaskammen’ (vertaald: openbaringen over heuvels) brengt de Noorse formatie Casiokids eindelijk een volwaardig debuut uit. Eerder schonk de band ons de plaat ‘Topp Stemning På Lokal Bar’, maar dat was feitelijk niet meer dan een verzameling singles en b-kantjes. Voor dit nieuwe album heeft Casiokids alle rust en tijd genomen om in een professionele studio nummers te schrijven en op te nemen. Resultaat is een solide album vol goedgehumeurde indie pop.

De plaat opent met de instrumentale titelsong ‘Aabenbaringen Over Aaskammen’, maar al snel maken de rustieke geluiden van die eerste minuten plaats voor de pompende synthesizers van de verslavende single ‘Det Haster!’. Verder blijken ook pakkende nummers als ‘Golden Years’ en ‘London Zoo’ ware traktaties voor het oor. Dat het gros van de liedjes in het Noors gezongen is mag de pret niet drukken; het taaltje klinkt al net zo opbeurend als de liedjes zelf. De nummers waarin Casiokids kiest voor een subtielere aanpak, ‘Olympiske Leker’ bijvoorbeeld, bewijzen dat de mannen bovendien net zo gemakkelijk een mooie melodie schrijven als een pakkend refrein.

Na de overtuigende eerste helft zijn we even bang dat het Noorse ensemble haar kruit al verschoten heeft, maar niets blijkt minder waar. Casiokids knalt er met het glooiende ‘Kaskade’ en het donkere ‘Aldri Ska Me Ha Det Gøy’ nog twee hoogtepuntjes tegenaan voor de plaat afgelopen is. ‘Aabenbaringen over Aaskam’ is daarmee een consistente en frisse release geworden die de hoge verwachtingen moeiteloos inlost.

Casiokids live zien kan in maart 2012 in Gent (Charlatan via Democrazy, 02.03, info & tickets) en Amsterdam (Paradiso, 05.03, info & tickets)

Casiokids website

Album verdeeld door N.E.W.S