Dertien concerttips -en tickets voor een magistraal mei

door Yannick Verhasselt

De laatste zomerplannen worden gesmeed, festivals gooien hun timetables online en wij maken ons voor de komende maand nog eens op om de bloemetjes buiten te zetten bij onze favoriete concertzalen en muziekclubs. We tippen voor deze altijd uitzonderlijke maand dan ook zéér graag nog een aantal shows die nog meer aandacht verdienen. Er zijn namelijk tal van beloftevolle bands die ons Belgenland aan doen waar je in de toekomst waarschijnlijk mee zou kunnen pochen ‘dat je erbij was’. Wel, dankzij Indiestyle, kun je ook kans maken om gewoonweg gratis naar een hoop concerten te gaan. Het enige wat je daarvoor moet doen om kans te maken, is een overtuigend mailtje sturen naar info@indiestyle.be en vermelden voor welke show jij en je +1 tickets willen winnen.

 

4.05 All Access (Botanique)

Een festival in het festival. Botanique weet zich weer her uit te vinden voor Les Nuits. De concertorganisatie richt een heus festival voor één dag in met zowel enkele indie darlings en fan favorites als heerlijk, nog door het grote publiek te ontdekken, pareltjes. Bar Italia, Lambrini Girls, Hotline TNT, James Holden, Actress, Loverman, keiyaA, Youniss, Deena Abdelwahed.. Het is slechts een greep uit de gigantische affiche. Voor dit evenement mogen we twee duotickets weggeven.

 

4.05 New Noise (Wilde Westen)

Fan van donkere, weemoedige gitaren? Heb je graag wat post- of dance- in je punk, wel dan is het gloednieuwe concept ‘New Noise’ van het Wilde Westen wel iets voor jou. De organisatie brengt LA Jungle, een band met wel al wat kilometers op de tellers, als headliner naar Kortrijk. Ze krijgen het gezelschap van de zwartjassen van Pruillip, Naked Lungs en Videotrauma. Voor dit evenement mogen we twee duotickets weggeven.

 

8.05 All Things sdBan: Oriana Ikomo, HONEY en Orson Claeys (De Centrale)

sdBan, één van de meest vooraanstaande (jazz)labels van ons land, houdt weer eens een labelavond om hun vers geplukte talenten in de picture te zetten. Met een nieuwe, puik ep onder de arm, kun je als label uiteraard niet omheen Oriana Ikomo. Wie graag een goeie schuit soul bij z’n jazz heeft, kan bij haar prima terecht. Ze krijgt verder het gezelschap van HONEY – een gezelschap met leden die al hebben gespeeld bij Ottla, Yong Yello, Bandler Ching en Calicas. Orson Claeys is dan weer de new kid on the block, pas afgestudeerd en als we het label mogen geloven bijzonder veel belovend. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

 

10.05 Disorientations, Whorses en Vaag (Trix)

Een triple bill om ‘u’ tegen te zeggen, dat is deze concertavond! Post-punk, no wave, gothic rock alom met de album release show van Disorientations. De band stelt op 10 mei hun pas uitgebrachte nieuwe plaat ‘Lost today’ voor. Ze brengen bovendien de Kortrijkzaanse bands Whorses en Vaag mee om het feestje compleet te maken. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

 

16.05 Tiny Habits (Trix)

De Amerikaanse band is een veelbelovende band dat intieme folkpop mengt met invloeden uit indie en americana. Het drietal ging al op trok met Gracie Abrams en Lizzy McAlpine. Wie dus houdt van Phoebe Bridgers-achtige indiefolk, heeft met Tiny Habits misschien wel een nieuwe favoriete band gevonden. Ook leuk: de band brengt 24 mei hun debuutalbum uit. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

 

17.05 Florry + Vito (De Zwerver)

Lapsteel, mandoline en jengelende gitaren staan centraal op 17 mei. De Amerikaanse band rond Francie Medosch stelt hun derde album voor. Kurt Vile is blijkbaar fan, dus dan moet ‘t wel goed zijn. Ze krijgen het gezelschap van Vito – onze troubadour van eigen bodem. Volgens de perstekst mogen we ons in het najaar opmaken voor een nieuwe plaat en zal hij enkele songs van die plaat al in een voorproefje op gitaar brengen. Benieuwd wat dat gaat worden. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

19.05 Danny Brown (Botanique)

Eén van de meest herkenbare stemmen uit de hele rapscene is waarschijnlijk die van Danny Brown. Narcotische bars en z’n eclectische flow zijn gewoonweg handelsmerken van de rapper. Vorig jaar bracht Brown niet één, maar twee albums uit. Eentje met Jpegmafia, één van onze favoriete albums van het jaar, en een nieuw solo-album ‘Quaranta’. Ook eentje dat we niet de minste vonden. We vermoedden dat z’n show vooral rond die laatste zal draaien, hoewel we benieuwd blijven hoeveel van ‘Scaring the hoes’ ook in de setlist zal sijpelen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

 

19.05 Mock Media, Gut Health en Lézard (De Zwerver)

Vraag ons niet hoe ze het niet voor elkaar hebben gespeeld, maar De Zwerver heeft Mock Media (met leden uit Crack Cloud, Pottery, Painted Fruits en NOV3L) als de Australische jazzpunk (jawel) outfit Gut Health als één van de meest veel belovende Belgische gitaarbands van het moment Lézard naar de zaal gehaald. Drie keer straffe post-vanalles voor de prijs van één! Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

 

22.05 Ottla (Cactus Café)

Bert Dockx heeft het weer maar eens gedaan! Hoewel het alweer vijf jaar geleden is sinds het laatste Ottla-album, heeft Dockx nu de reeks vrijwel voltooid. ‘Vogel’ komt er namelijk na een nieuwe plaat met Dans Dans (‘Zink‘ in 2021 en ‘6’ uit 2022) en met zijn eigen band (‘Ghosts’ in 2023). Je zou je al bijna de vraag kunnen stellen met welk project Dockx in 2025 hij nieuw werk zal presenteren. Het straffe is wel: de output doet nooit onder aan de kwantiteit. Nooit.

Op de nieuwe plaat verwerkt Dockx verrassend genoeg meet elektronica in het album dan ervoor. Hoe de nieuwe plaat klinkt, kun je dan ook ontdekken in het Cactus Café. Al speelt de band ook in Viernulvier (15.05), STUK (13.06) en Gent Jazz (5.07) Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

 

24.05 Minami Deutsch (N9)

De Japanese kraut- en psychedelische rockband Minami Deutsch zakt af naar ons land en muziekclub N9 heeft ze weten strikken. Hoewel hun laatste wapenfeit alweer dateert van twee jaar geleden, hoeft dat voor de band weinig uit te maken. Trippen zul je doen, of het nu op oud of nieuwer werk is. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

 

25.05 Julie Byrne (Botanique)

Luisterrijke folkpop, dat brengt de Amerikaanse singer-songwriter Julie Byrne. Haar album, vorige zomer uitgebracht, ‘The greater wings’, is wederom een prachtig, intiem pareltje geworden. Single ‘Summer glass’ kun je hieronder al eens checken voor moest je haar nog niet eerder op je radar horen passeren. Al kunnen we je het hele album als haar vorige album ‘Not even happiness’ warm aanbevelen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

 

26.05 Claire Rousay (Botanique)

Nog niet zo lang geleden stond ambient, sound collage en fluisterrachtige spoken word nog centraal in de muziek van Rousay. Haar output van bij het begin van haar carrière, in 2019, tot 2022 is dan ook indrukwekkend in hoeveelheid. King Gizzard heeft er bijna een duim aan. Voor haar nieuwste album ‘Sentiment’ nam ze echter twee jaar de tijd om te schaven en kneden. En het resultaat mag er zijn. Rousay is op het album meer songwriter dan producer of componist. Slowcore, slaapkamer- en ambientpop zijn tegenwoordig de adjectieven die we aan haar toeschrijven.  Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

 

29.05 Egyptian Blue (Trefpunt)

Fans van Britse post-punk kennen Egyptian Blue al langer dan vandaag. Twee ep’s liggen al in de (digitale) rekken en wie weet volgt er binnenkort wel een debuutalbum. De band staat op de rand van een grote doorbraak, vermoeden we. Op 29 mei spelen de Britten (met support van het Belgische punkgeweld van Purrses) in Trefpunt. Misschien wel de laatste keer dat we in zo’n setting zullen kunnen aanschouwen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.