Dans Dans heft het reisverbod naar eclectische en intense oorden op met ‘Zink’

door Eva Gutscoven

De Ardennen zijn anno 2021 een populaire uitvalsbasis om de vakantiekoorts van de gemiddelde Vlaming te verstillen. Dans Dans trok zonder retraiteplannen naar de Luikse provincie. Het trio bestaande uit Bert Dockx (gitaar), Fred Leynn Jacques (bas) en Steven Cassiers (drum) nam ‘Zink’ op in de DAFT-studio’s, de vijfde lp op hun conto. Hierbinnen starten ze een instrumentale zoektocht naar verbondenheid, communicatie, passie en samenhorigheid. Zei iemand kampvuur-bingo?

Wie ‘zink’ vrij vertaalt naar het Engels, komt bij ‘Blue silver’ uit. Het blauw-wittig metaal is vrij stabiel. Dans Dans’ ‘Blue silver’ is dat niet. De gitaarriffs worden onrustig afgebroken en de gitaarsolo lijkt het resultaat van op tilt slaande handen. ‘Anemone’ voelt warmer aan door de exotisch-getinte drums, maar belandt snel in onrustig oceaanwater door de donkere repetitieve bas en onheilspellende gitaarstukken. Dockx’ gitaar kan elk moment alle kanten uit schieten, het gebeurt echter zo natuurlijk dat je het zonder meer accepteert. Ook het negen-minuten durende ‘Ravine’ verbeeldt een eclectische excursie, van een een jazzy proloog tot een post-rock gevecht tussen Dockx en Cassiers.

Reizen die we sowieso opnieuw maken zijn die naar ‘Cinder Bay’, ‘Naiad’ en ‘Shell star’. Cinder Bay is een niet-bestaande plaats, althans toch niet op papier. Het nummer met de bezwerende -soms uitwaaierende- riffs, de post-punkgitaren en de outro die het nekvel rustig terug loslaat, verdient gerust een plek op de wereldkaart. ‘Naiad’ start rustig, is lang, donker en heeft een harde noise-geïnduceerde climax dat kan typen aan het apocalyps-gehalte van Godspeed You! Black Emperor. ‘Shell star’ is meer up-beat en experimenteert naadloos met samples.

Dans Dans bewijst hiermee dat de lijn tussen kleurrijk en duisternis dichtbij elkaar liggen, en dat soort spannende bipolariteit leidt tot intense sferen. Eigenlijk toont het Antwerpse-Brusselse drietal met ‘Zink’ alweer aan dat je ze echt eens moet boeken voor je volgende (hoofdtelefoon)reis. Of voeg ineens een extra dimensie toe en bekijk hun laatste livestream hier.