Header image

Release Radar 30/9: de beste nieuwe platen op een rijtje

door Jonas Vandenabeele

Bespaar op je energiefactuur en knal enkel de beste nieuwe releases uit je speakers, met dit handig overzicht!

Björk – Fossora

Een van de meest gerespecteerde levende muzikanten komt met haar tiende album. Als Björk Guðmundsdóttir zingt dan luistert de hele wereld. ‘Fossora’ werd geïnspireerd door de gabbermuziek (een genre dat opnieuw aan populariteit lijkt te winnen). Het album werd beïnvloed door haar thuisland IJsland, vaak onbevangen en wispelturig, en met een oerkracht die doorheen haar hele oeuvre weerklinkt. Laat je meeslepen naar het geflipte sonische universum van Björk voor een muzikale trip zonder weerga.

Bladee – Spiderr

Laat je niet afschrikken door de groteske albumcover: Bladee heeft alweer een erg fijn album gedropt. Opnieuw balanceert de Zweedse rapper tussen herkenning en experimentatie. Ditmaal krijgen we zijn zweverige autotunestem waar hij zijn handelsmerk van maakte te horen over drum & bass achtige ritmes (‘Velociraptor’), kubistische cloudrap (‘Drain story’) en verknipte poppunk (‘I am slowly but surely losing hope’). (Tobias)

Bolt Ruin – Ehkta

Op zijn nieuwe mini-album ‘Ehkta’ liet de Belgische producer Bolt Ruin zich inspireren door de steenmarters die hij op zijn nachtelijke wandelingen in Gent tegenkwam. De manier waarop die beestjes materiaal verzamelden om hun habitat ineen te knutselen, deed hem denken aan zijn eigen productieproces, waarbij hij onder meer zijn fietsketting en zijn omgekwakte microfoon verwerkt in zijn duistere elektronica.

Dans Dans – 6

6, het zesde album van Dans Dans, met daarop zes nummers. U leest het goed: 6-6-6. Of de plaat ook duivels goed is kunnen we vanaf vandaag ook volledig ontdekken, al stelt het drietal (dat is de helft van zes)  Bert Dockx, Frederic Lyenn Jacques en Steven Cassiers zelden of nooit teleur. Het zou het ‘meest punk’ album van Dans Dans tot nu toe kunnen zijn want ze grijpen terug naar een spontane en organische manier van schrijven en opnemen, in hun nieuwe studio in Ledeberg. De eclectische jazz en geluidslandschappen  op ‘6’ nemen je mee op een tumultueuze, immer interessante trip. Ga deze heren zien in de komende maanden in een zaal bij jou in de buurt!


Freddie Gibbs – $oul $old $eperately

Freddie Gibbs – die in 2021 voor zijn album ‘Alfredo’ in 2021 samen met The Alchemist een grammy opstreek – is terug met een nieuwe plaat ‘$$$’ of languit ‘$oul $old $seperately’. Gibbs neemt heel wat fijne gasten mee zoals onder andere Anderson .Paak, Pusha T, Rick Ross. ‘$oul $sold $eperately’ is een consistent album met een goeie flow en een productie die de raps volledig in de schijnwerpers zet.

Gabriels – Angels & queens – part 1

De single ‘Love and hate in a different time’ leeft al maandenlang in mijn hoofd zonder huur te betalen! Nu komt de band rond zanger Jacob Lusk uit Los Angeles. De dijk van een stem waarover Lusk beschikt in combinatie met de uitstekende productie zorgt voor neo-soul doorspekt met gospelinvloeden om u tegen te zeggen. Dit langspeeldebuut is er eentje om niet te missen.

Joost – Fryslân

Ex-youtuber en huidig rapper Joost bouwt al enkele jaren aan zijn carrière als de grootste speelvogel van de Nederlandstalige hiphop dankzij zijn geinige woordspelletjes en knotsgekke beats. Aan humor geen gebrek op zijn nieuwe album ‘Fryslân’, maar Joost lijkt zich toch opvallend kwetsbaar open te staal. Zo gaan nummers als ‘PTSD’ en ‘Wachtmuziek’ over zijn worstelingen met mentale gezondheid en is ‘Florida 2009’ een opvallende sobere ode aan zijn overleden ouders. Tegelijk treffen we op dit album ook een bijdrage van Gladde Paling aan, dat dan weer wel.

MDC III – Drawn in dusk

Voor MDC III – ofwel het Mattais De Craene trio – laat ‘MDC’ zich omringen door drummers Simon Segers en Lennert Jacobs. Het trio creëert mystieke en uitdagende jazzcomposities die evengoed als uitstekende filmsoundtracks zouden kunnen dien. Daarmee lijkt de lijn van De Craenes soloplaat ‘Patterns for (a) film’ niet volledig doorgeknipt, integendeel: Segers en Jacobs voegen extra dramatiek en speelsheid toe aan het geheel.

Melody’s Echo Chamber – Unfold

Melody’s Echo Chamber trakteert ons dit jaar na ‘Emotional eternal’ op een bonusalbum. ‘Unfold’ is het verloren album van Melody Prochet in samenwerking met Kevin Parker (Tame Impala). Hoewel oorspronkelijk bedoeld als opvolger van Melody’s eerste album waar Parker ook aan meewerkte, belandden de quasi-afgewerkte nummers in de vuilbak. Naar verluidt wou Melody er na de break-up van de twee geen verdere aandacht schenken aan iets wat haar deed denken aan het liefdesverdriet. Toch bewaarde ze enkele favorieten waar ze hier en daar aan sleutelde. Het resultaat is een kleine traktatie in het licht van de re-release van Prochets’ eerste album uit 2012. (Laurent)


Oren Ambarchi – Shebang
Oren Ambarchi is een componist en multi-instrumentalist met een eeuwige interesse in het overstijgen van conventionele instrumentale muziek. Zijn werk richt zich voornamelijk op het verkennen van de gitaar in al zijn facetten. ‘Shebang’ bestaat uit vier nummers met de eenvoudige titels ‘I’, ‘II’, ‘III’ en ‘IV’, niet veel poespas dus, en daarmee komt de focus volledig te liggen op de prachtige uitgesponnen composities van Ambarchi.


Shygirl – Nymph

Nymph is de langverwachte opvolger van Shygirls doorbraak-ep ‘Alias’. De pop/club/hiphop/…-artieste werkte voor haar nieuwe plaat samen met kleppers als Arca, Mura Masa, Sega Bodega en Vegyn. Uiterst dansbare leadsingle ‘Come For Me’ laat alvast zien dat die gastartiesten niet de enige zijn die zullen schitteren op haar aankomende album waarop we watertandend aan het wachten waren.

Use Knife – The shedding of skin

De eerste release op het label van VIERNULVIER (fka Vooruit) is een feit. Het gaat om ‘The shedding of skin’, de debuutplaat van Use Knife. In dat project slaan Stef Heeren en Kwinten Mordijck, die je allebei kan kennen van Kiss the Anus of a Black Cat, de handen in elkaar met de Irakese percussionist Saif Al-Qaissy. Het resultaat is een multicultureel album waarin glitchy elektronica, strijdlustige vocals en hypnotiserende percussie een fascinerende mengelmoes vormen.

Yeah Yeah Yeahs – Cool it down

Na een teaser met een eerste nieuwe song in meer dan negen jaar, zijn de Yeah Yeah Yeahs officieel terug met een nieuw album. Karen O, Nick Zinner en Brian Chase komen met hun vijfde studioalbum ‘Cool it down’ voor de dag. De stem van Karen O is er nog steeds een om voor te smelten, en ‘comebacksingle’ ‘Burning’ heeft ook nog de muzikale snedigheid van monsterhit ‘Heads will roll’ in zich. Kortom, welkom terug Yeah Yeah Yeahs!