Circa Waves veroorzaakt weinig deining met ‘Different creatures’

door Laura Persijn

Een Britse indie rockband bestaande uit vier jongemannen, het moet zowat het grootste cliché sinds de Britpop-mania zijn. Het enige dat je nog meer punten doet scoren is uit Liverpool of Manchester komen, en laat die eerste stad nu net de thuishaven zijn van Circa Waves. Hun debuut kon in 2015 op heel wat populariteit rekenen dankzij enthousiaste popnummers, al blijft er twee jaar later weinig van hangen.

Album nummer twee klauwt hier en daar wat meer in het rond. Was jeugdig liefde in het verleden de inspiratiebron bij uitstek, dan zoekt ‘Different creatures’ de minder rooskleurige kant op. Vooral in de eerste helft valt de rauwheid op. ‘Love’s run out’ last een melancholische pauze in, en even denken we of er een Bright Eyes-nummer in de tracklist verzeild is geraakt. ‘Stuck’ spant de leidraad weer op en leidt ons verder doorheen een zee van hoop en hartenleed. Uiteindelijk wordt afscheid genomen met het opbeurende‘Old friends’, dat op een positieve noot eindigt.

Voor fans van het eerste uur kan ‘Different creatures’ misschien wat onwennig aanvoelen. Het donkere kantje geeft de groep een nieuwe uitstraling, al missen ze karakter om zich echt te onderscheiden van het overaanbod aan gelijksoortige bands. Daar heb je meer voor nodig dan zwaarmoedigheid en strakke producties.

Wie Circa Waves live aan het werk wil bezig zien, kan zaterdag 15 april terecht in de Rotonde van de Botanique. Tickets vind je hier.