Courting gaat op ‘New last name’ met veel amusement op ontdekkingstocht naar zichzelf

door Lukas Dederen

De vierkoppige post-punk bende Courting heeft in Liverpool een tweede plaat ineen getimmerd. Ontstaansfilosofie van de plaat is helder: krak datgene doen waar je goesting in hebt.

Doorheen de negen tracks schommelt het Brits geweld tussen post-punk en poprock. Dat doen ze duidelijk met een aanzienlijke vleug heimwee naar de jaren negentig. De nineties mogen dan wel zeker hun nadruk gelegd hebben op de klank van Courting, zelf zeggen ze dat ze een oeverloze bron van inspiratie hebben. Al is dat niet meteen het gevoel dat je krijgt tijdens het beluisteren van ‘New last name’. De nummers zijn soms nogal gelijkaardig. Al hebben ze wel steeds kleine, soms onverwachte verrassingen in zich dragen die je plots weer wakker schudden.

Zo is elk nummer individueel wel beeldig en zijn ze allen een deugd voor het oor, maar om van een geheel te spreken, van een plaat die een verhaal brengt? Dat is lastig. Het is zelfs pas wanneer je de songs voor een tweede maal beluistert dat ze elk een eigen karakter beginnen krijgen.  De opener, ‘Throw’, geeft meteen de sound die je voorts mag verwachten: frisse, jeugdige post-punk. “We zijn gearriveerd en bij interesse blijf je maar hangen“, schijnen ze wel te zeggen. Maar daaropvolgend, bij ‘We look good together’, ben je schijnbaar opeens terecht gekomen bij wat Harry Styles’ volgende funky zomerhitje zou kunnen zijn.

Happy endings, passend naar het einde van het album toe, gaat dan weer wat harder met stevigere riffs en een geslaagde switch naar het einde van het nummer toe. ‘Babys is een buitenbeentje op de plaat. Het voelt zowaar jazzy door subtiele spielerei van de sax , zeer wel gedaan wat ons betreft. Helaas wel het kortste nummer op het album, maar de lp krijgt toch wat extra diepgang.

De heren van Courting leveren prima werk met een speelse plaat en wij hopen dat ze zich nog lang mogen amuseren en ons blijven verschaffen van hun guitige muziek. ‘New last name’ lijkt een kleine expeditie naar wie of wat Courting juist is of waar het voor staat. Al krijgen we de indruk dat deze plaat daar nog geen sluitend antwoord op kan bieden. Geen probleem, moet ook niet. Misschien is Courting gewoon een band die zich niet laat zomaar laat labelen. We kijken uit naar het vervolg.

De release van ‘New last name’ staat gepland op 26 januari. Voor de geïnteresseerden: 28 maart te bewonderen in de Botanique.