‘Deeper Well’ van Kacey Musgraves is de soundtrack voor een mentale voorjaarsschoonmaak

door Karel Nijs

‘Deeper Well’ is precies wat de titel impliceert; Kacey Musgraves heeft genoeg van losbandigheid en is klaar om een ​​groter, volwassener doel in het leven na te streven. Musgraves groeide op in een klein stadje in Oost-Texas. ‘Golden Hour’ uit 2018 betekende haar grote doorbraak. Ze raapte met de plaat meerdere Grammy’s bij elkaar. Met ‘Deeper Well’ brengt ze een evenwichtig, sereen album. Een groot deel van de nummers portretteren Musgraves die worstelt met een jongere, meer angstige versie van zichzelf.

I used to wake and bake“, zingt de countryster op het prachtige titelnummer. De voormalige wietverslaving van de 35-jarige zal voor de diehardfans geen al te grote verrassing zijn. Zo beweerde ze dat haar album ‘Golden Hour’ uit 2018 gedeeltelijk onder invloed van LSD was geschreven. Opvolger ‘star-crossed’ kreeg dan weer vorm na een paddotrip. Toen zong Musgraves vooral over huwelijksproblemen, professionele jaloezie, omgaan met herinneringen en weer verder gaan. De muziek ging veel verder dan gewoon country, met surrealistische elektronica en zwoele R&B.

Op ‘Deeper Well’ klinkt ze veel zachter, emotioneler en minder eclectisch. Het album legt de nadruk op akoestische gitaren. Ze klinkt meer ingetogen en elk instrument schittert. Het is haar zachtste album tot nu toe, het tegenovergestelde van ‘star-crossed’ en ‘Golden Hour’. Zo is het titelnummer meteen één van de hoogtepunten. Ze laat de duistere energie achterwege, geeft de waterpijp op die haar elke ochtend begroette en begint met openhartigheid en kracht aan een nieuw levenspad. “Everything I did seemed better when I was high / I don’t know why,” zingt ze. Daarbij wordt ze begeleid door een akoestische gitaar die wordt onderbroken door etherische waterdruppels. Het meest poppy nummer ‘Anime Eyes’ is waarschijnlijk ook één van de meest bizarre liedjes uit haar hele discografie. Langzaamaan bouwt het nummer zich op om helemaal naar het einde toe te ontploffen. Musgraves somt ratelend haar gevoelens op.

Het is het meest sonisch samenhangende album van Musgraves waarbij elk nummer uit hetzelfde zachte palet komt. En toch is er nog voldoende variatie om het van nummer tot nummer interessant te houden. Haar songwriting bevat nog steeds de acid trip-helderheid die ze vond bij ‘Golden Hour’. Op ‘Sway’ vergelijkt ze zichzelf met een palmboom in een stormachtige wind. Ze neemt de (mentale) druk op zich, maar bezwijkt er nooit onder. Het voelt een beetje als broodnodige uitademingen. Dingen die ze vooral voor zichzelf zegt en met ons wil delen.

‘Deeper Well’  is vooral een album voor regenachtige, weemoedige dagen. Hoewel er zeker ook een paar zwakkere nummers op staan, bezorgt Kacey Musgraves ons de perfecte soundtrack om ons uit onze collectieve overwintering te sussen en een mentale voorjaarsschoonmaak te doen.

Kacey Musgraves stelt op 3 mei het album voor in Ancienne Belgique.