Denzel Curry en Kenny Beats maken van ‘Unlocked 1.5’ de versie te veel.

door Bert Scheemaker

Denzel Curry brengt de voorbije jaren aan de lopende band muziek uit. De rapper uit Florida is nu echter wel al een eindje aan het herkauwen. ‘Unlocked’, zijn album met beatbakker Kenny Beats, kwam begin vorig jaar uit en was een pure splinterbom. Amper twintig minuten lang, no fillers, all straight up fire. Kort en bondig. Daarna volgde het album met enkel de instrumentals en nu dus ‘Unlocked 1.5’. Iets meer dan twintig minuten deze keer en allemaal zijn het herwerkingen van het zo geprezen ‘Unlocked’.

De vraag is echter hoeveel rek er nog op dat originele album zit. Acht nummers telt ‘Unlocked 1.5’, waarvan er al twee eerder verschenen zijn. Veel nieuws is er dus niet echt te vinden. We moeten het dus vooral van de gastenlijst hebben die dit project naar een hoger moet tillen. Robert Glasper en Smino doen hun stinkende best op ‘So.incredible.pkg’ maar echt helemaal gelukt kunnen we het experiment niet noemen. Het is allemaal net wats lichtvoetiger dankzij Glasper, maar het verliest te veel van zijn intensiteit. Een pijnpunt dat een paar keer opnieuw opduikt.

Georgie Anne Muldrow en Arlo Parks mogen dan wel hippe namen zijn, ook zij weten amper een meerwaarde te creëren op ‘Track07’. Jay Versace valt ietwat door de mand met zijn remake van ‘Lay_up.m4a’ en hetzelfde kan gezegd worden voor de matige versie die Godmode 950 maakt ‘Take_it_back_v2’. De belegen drum & bass beats weten zich maar uiterst matig te mengen met Denzel zijn bars. Op acht nummers is dit echter te veel matigheid.

The Alchemist en Joey Bada$$ geven tegengewicht op hun versie van ‘Cosmic.4a’. Niet geheel onverwacht gezien de kwaliteiten van beide heren. Het doet ons enkel meer verlangen naar een project waarop Curry zijn krachten meet met die van The Alchemist, misschien we de beste producer van de laatste jaren. Benny The Butcher, nog zo’n hippe naam, bewijst zijn klasse op ‘Diet_1.5’ en Charlie Heat gaat nog eens lekker op zijn versie van ‘Take_it_back_v2’.

Wat ‘Unlocked 1.5’ ons vooral duidelijk maakt is dat we op het einde van de cyclus van ‘Unlocked’ zitten. Dit is een leuk hapje voor de fans van Kenny en Denzel, maar verder dan dat reikt het potentieel niet. Elk nummer dat hier herwerkt wordt is een pak beter in zijn originele versie. Meer zelfs, het is een beetje jammer dat top notch beats van Kenny Beats hier zo verbasterd worden. ‘Unlocked 1.5’ is een herinnering aan hoe goed het origineel was en een fijne smaakmaker voor projecten van beide heren in de toekomst, maar als op zichzelf staande release is het helaas net iets te weinig.