Deptford Goth – Songs: verdrinken in de tristesse

door Jason Callewaert

Deptford is een wijk in het zuid-oosten van Londen. Goth is volgens het woordenboek een op punk gebaseerde vorm van rockmuziek die getypeerd wordt door apocalyptische of mystieke teksten. Daniel Woolhouse, de man achter Deptford Goth, is afkomstig uit Peckham, een andere Londense wijk en maakt helemaal geen apocalyptische muziek die wij met punkrock associëren. Zijn debuutplaat ‘Life after defo’ kwam in maart 2013 uit en werd zeer positief onthaald. Benieuwd of hij amper anderhalf jaar later dat trucje kan overdoen.

Dat we bij zijn muziek niet meteen aan punk denken, was eigenlijk zacht uitgedrukt. Al in opener ‘Relics’ creëert Woolhouse een ontspannen en minimalistische sfeer die meteen doet denken aan genre-pionier James Blake. Wat verder horen we bij de eerste noten van single ‘The lovers’ onze vrienden van Oscar & The Wolf. Voor wie nog steeds geen idee heeft van wat Deptford Goth je voorschotelt: verwacht minimalistische elektronische muziek waarin knappe popsongs te ontdekken vallen.

Goth muziek wordt vaak gelinkt aan depressieve mensen. Dat is iets waar Woolhouse wel kaas van gegeten heeft, want een vrolijke plaat is het niet geworden. Zo verstaanbaar zijn de teksten niet, maar in ‘We symbolise’ lijkt hij “I fall down, things all look back/black/bad to me” te zingen. Ongeacht welk van de drie het effectief is, bruisend van vreugde kun je het niet noemen en wanneer hij ons in ‘Near to a river’ smeekt om hem te laten huilen, verdrinken we helemaal in zijn tristesse.

Vanaf het begin tot afsluiter ‘A shelter, a weapon’ geloven we alles wat de artiest ons toezingt. Muzikaal zit het ook goed: de drumsamples zijn degene die je verwacht van lo-fi electro, maar de synth arrangementen zijn gelaagd en origineel genoeg om te bekoren. En dan vergeten we nog te zeggen dat we hier en daar zelfs een échte piano te horen krijgen. Al is de achilleshiel van het genre ook de zwakke plek op deze ‘Songs’. Er zijn niet echt nummers die erboven uit steken, al zijn er omgekeerd ook geen die de lat niet halen. Ons voorschrift luidt dan ook om het album te beluisteren wanneer de duisternis al gevallen is, als auditief decor voor een etentje onder vrienden, soundtrack van een eenzame autorit of -zoals uw dienaar de plaat leerde kennen- in bed met een goed boek. Andere suggesties zijn altijd welkom.

Momenteel zijn er geen concerten in de buurt gepland.

Deptford Goth website

Album verdeeld door 37 Adventures / PIAS