Django Django – Django Django: topplaat van begin tot einde

door Louis Janart

Ook al zitten zoeken naar de uitvoerders van dat aanstekelijke nummer dat de laatste weken meer en meer gedraaid wordt op Studio Brussel? Wel, zoek niet langer, het gaat hier over ‘Default’ van Django Django. Het ritme, de melodie en de zang van dit lied werken zo aanstekelijk samen dat dit wel eens zou kunnen uitgroeien tot één van de meest verrassende en aanstekelijke singles van het jonge jaar 2012.

De 4 Schotten van Django Django veroorzaken in de Britse muziekpers heel wat euforie met hun debuutplaat. Ook al weten we dat dit wel vaker gebeurt en dat het niet de eerste keer is dat de Britse pers een groep uitroept tot de redders van de Britpop, deze keer gaan we toch even mee in hun lovende woorden. Van bij het begin al wordt met opener ‘Introduction’ de toon gezet voor een album vol opzwepende muziek die uitnodigt om de volumeknop telkens nog wat meer naar rechts te draaien en de luidsprekers te testen op hun mogelijkheden.

Hoe de groep een grote hoeveelheid aan verschillende muziekstijlen in hun artpop verwerkt is bij wijlen zowel indrukwekkend als vernieuwend te noemen. Of het nu de gitaren zijn zoals in ‘Hail Bop’ of de samenzang in ‘Hand Of Man’, alles klinkt even psychedelisch als excentriek. Het opmerkelijke daarbij is ook dat ondanks de snelheid waarmee deze plaat voorbij komt, het nooit te druk of te chaotisch gaat klinken. Om het helemaal vreemd en interessant te maken lijkt het zelfs of ze bij het maken van het nummer ‘Skies Over Cairo’ ginds ter plaatse waren en de Arabische klanken op straat meenamen naar hun opnamestudio in Londen. Al is bij deze band het gebruik van de term “opnamestudio” nogal vleiend voor de zolderkamer waarin de vier leden enkele maanden vertoefd hebben.

Ook al zou je het niet zeggen wanneer je uit je raam kijkt, toch lijkt de zomer met ‘Django Django’ definitief ingezet. Op 1 minpunt na (het nummer ‘Zumm Zumm’) blijft deze plaat hangen, tot in de diepste kronkel van je oren en lijkt het voor de daaropvolgende uren al helemaal onmogelijk om ze daar terug weg te krijgen. Is dat erg? Wel eigenlijk niet, want het lijkt al een tijdje geleden dat een debuut ons zo ondersteboven achterliet.

Wanneer je ons zou vragen om dit album in enkele woorden samen te vatten dan kunnen we niet anders dan de woorden indrukwekkend, opgewekt, dansbaar en vernieuwend achter elkaar te plaatsen. Topplaat.

Binnenkort kan je Django Django onder meer gaan bekijken en beluisteren in Brussel (Botanique, 13.05, info & tickets), Tourcoing (Le Grand Mix, 22.05, info & tickets) en Hasselt (Pukkelpop, 16.08, info & tickets) en Biddinghuizen (Lowlands, 17-19.08, info & tickets).

Website Django Django

Album verdeeld door Warner Music