Dope body – Natural History: schreeuwerige lappendeken

door Pieter Malliet

Noiserockband Dope Body uit Baltimore breide voor hun tweede album ‘Natural History’ een soort lappendeken aan elkaar met de meest schreeuwerige kleuren uit de alternatieve rock van eind jaren ’80 en begin jaren ’90. In het oog springen lijkt te primeren op de kwaliteit van het resultaat, daar ze weinig aandacht hebben besteed aan het zoeken naar bij elkaar passende combinaties.

Terwijl frontman Andrew Laumanns stem het midden houdt tussen Ian MacKaye en Tad Doyle, bestrijkt het kwartet ook muzikaal het hele spectrum tussen Fugazi en Tad. De sludge van opener ‘Shook’ wordt ongegeneerd naast de aan Bad Brains verwante reggae hardcore van ‘Twice the Life’ en de funkrock van ‘Road Dog’ geplaatst. Ze combineren de springerige songstructuren van Primus met het Lsd geïnduceerde experiment van The Butthole Surfers, waardoor het album weinig coherent overkomt, en eerder het gevolg lijkt van een uit de hand gelopen jamsessie.

Echt veel lijn valt er dus niet te bespeuren op ‘Natural History,’ en liefhebbers van de beter in elkaar gestoken song zijn ook aan het verkeerde adres. De energie spat daarentegen van de hele schijf, de band heeft zich tijdens de opnames duidelijk geamuseerd, en het leidt geen twijfel dat Dope Body live garant staat voor een gezonde dosis vrijblijvend rockvermaak.

Dope Body live zien kan binnenkort in Brussel (Magasin 4, 19.10, info & tickets), Diksmuide (4AD, 26.10, info & tickets) en Rotterdam (WORM, 27.10, info & tickets).

Dope Body tumblr

Album verdeeld door V2