Dutch Uncles – Out Of Touch In The Wild: van achter het figuurlijke douchegordijn gekropen

door Laura Van Eeckhout

Het Engelse vijftal Dutch Uncles is nu al een tijdje aan het bouwen aan een sound die hen een vast plekje kan garanderen in het muzieklandschap. Op de vorige twee albums heeft de band dit trachten te doen door zich het imago aan te meten van een overbewuste, quirky groep. De wispelturige melodieën, de referenties naar artrockbands als Talking Heads en natuurlijk de herkenbare stem van Duncan Wallis spraken boekdelen over hoe Dutch Uncles zichzelf zouden profileren. Het was allemaal niet slecht, maar je had er toch gauw genoeg van. De spijtigste zaak was echter dat de groep zichzelf haast teniet deed door niet uit te pakken met zijn natuurlijke hitgevoeligheid, enkel en alleen omdat dit hen weleens te voorspelbaar zou kunnen maken.

Het lijkt wel alsof dit door het hoofd van Wallis & co gespeeld moet hebben, want ‘Out Of Touch In The Wild’ is een stuk meer recht voor de raap dan wat de band eerder geproduceerd heeft. Eerst en vooral, hier zijn ze dan: de hits! Dutch Uncles zijn eindelijk van achter het figuurlijke douchegordijn gekropen en blootgelegd als de popband die ze werkelijk zijn. Het resultaat is op zijn minst smakelijk te noemen. ‘Zug Zwang’ en ‘Brio’ zijn elegante popsingles die de groep meteen een stuk makkelijker te verteren maken.

De echte knaller is natuurlijk ‘Flexxin’, een bom van een song die doet denken aan de nerdy onmiskenbare dansvloerpletwalzen die we beter kennen als Hot Chip. Als frontman beweegt Wallis zich sowieso al in het vaarwater van de nerdy maar charmante Alexis Taylor, zowel qua podiumpersoonlijkheid als zanger. Met dit nummer daagt Wallis Taylor echter voor het eerst uit als songwriter. Stil blijven zitten van de openingssynth tot het onweerstaanbare refrein van dit lied? Geloof ons, weinigen zullen hierin slagen.

Enkele minder dansbare songs trekken ook de aandacht. ‘Pondage’ kruipt meer onder de huid met een emotionele gelaagdheid waaraan het Dutch Uncles normaliter ontbreekt. ‘Fester’ en ‘Threads’ zijn muzikaal gezien dan weer interessanter.

Heel veel moois dus, maar ‘Out Of Touch In The Wild’ is geen meesterwerk. Daarvoor stellen teveel nummers nog steeds teleur. In de meeste van deze gevallen horen we Dutch Uncles teveel proberen in een enkele song, wat hen vaak terug naar nul brengt aan het einde van het lied. Misschien is dat net wat sommige fans aanspreekt in de muziek van de band, maar wij zouden graag nog meer krijgen van die hitmachine die we bij momenten aan het werk horen. Popmuziek wordt al te vaak met een neerbuigende blik bekeken en het is aan smaakvolle bands als Dutch Uncles om te bewijzen dat dit volkomen onterecht is.

Dutch Uncles heeft voorlopig geen concerten gepland in België en Nederland. De groep speelt binnenkort wel in Lille (La Péniche, 16.05, info & tickets).

Dutch Uncles website

Verdeeld door V2