Eagulls – Eagulls: krachtige postpunk

door Iris Wyckmans

Leeds heeft al meerdere straffe postpunkbands voortgebracht. Eagulls bewijst met hun debuutalbum dat ze bij deze groep horen. De gelijknamige plaat is donker, krachtig en vol woede. Alhoewel Eagulls in het hokje van postpunk worden ondergebracht, is de band zoveel meer dan dat. Zo klinken ze vreemd genoeg ook als het jongere, wildere broertje van The Cure. Het hele album is ondergedompeld in een bad van pessimisme. Maar die zwarte kijk zorgt misschien wel net voor de kracht en passie die in de nummers naar voor komen.

De plaat, bestaande uit tien knallers, begint met ‘Nerve Endings’, dat meteen duidelijk maakt wat we moeten verwachten; donkere melodieën, felle gitaren, schreeuwerige zang en ophitsende drums. Een rustpunt krijg je niet: de laaiende nummers volgen elkaar in sneltempo op. Een hoogtepunt is toch wel ‘Possessed’. Bereid je voor om mee te brullen en te springen op het aanstekelijke drumritme. Songs zoals ‘Tough Luck’ en ‘Footsteps’ moeten zeker evenmin onderdoen voor deze klepper. Een ingetogen afscheid is ook niet te bespeuren. Het laatste lied van het album, ‘Soulless Youth’, sluit het rijtje van tien even sterk af als het begon.

Eagulls is zeker een aanrader voor liefhebbers van het genre. Of de band met hun debuutalbum ook anderen zal bekoren valt nog af te wachten. Het valt te betwijfelen of deze release niet te chaotisch en eentonig is voor het grote publiek. Het alom aanwezige pessimisme kan een obstakel zijn voor velen om zich te laten meeslepen door de harde tonen die de Britten ons te bieden hebben. Maar zeg nu zelf, wie heeft er geen behoefte om nu en dan eens alles te laten gaan, mee te brullen met luide muziek en mentaal zijn of haar middelvinger uit te steken naar de wereld?

Eagulls live zien kan binnenkort onder meer in Rijsel (La Malterie, 03.04, info & tickets), Rotterdam (Motel Mozaïque, 04-05.04, info & tickets) en Venlo (Queensday Festival, 26.04, info & tickets). Check de website van de band voor meer concerten.

Verdeeld door PIAS