Een prettig gestoord allegaartje op ‘The dog and the future’ van Agar Agar

door Michelle Geerardyn

Het Franse popduo Agar Agar klonk op debuut-ep ‘Cardan’ in 2016 al futuristischer dan een megalomane NASA-werknemer. De stem van Clara Cappagli zit ergens op het spectrum tussen Soko en Fenne Kuppens (mocht Whispering Sons ooit pop beginnen maken). Het waren de bizarre keuzes die resulteerden in een soort dansbare, met synths beladen versie van de Bojack Horseman-intro.

Ga even mee naar de biochemie, waar een Agar dient als voedingsbodem om bacterieculturen op te kweken. Het petrischaaltje van Agar Agar is zwaar gecontamineerd met uiterst besmettelijke eigenzinnigheid en absurditeit. Waar ep ‘Cardan’ en single ‘You’re high’ muzikaal nog in het rond gespreid werden om de omgeving aan te steken met knikkende heupen en wiegende hoofden, blijven ze nu meer ter plaatse en verslinden ze die agar als hondsdolle honden. Het introspectieve gewoel wordt enkel doorbroken op het jagende ‘Fangs out’ en ‘Lunatic fight jungle’.

Het beste voorbeeld van de afwisseling tussen de pseudofilosofische mijmeringen en de explosieve uitspattingen moet ‘Shivers’ zijn. “I had began to feel this external presence // this user who – from another dimension – was mechanically having fun with my desires // I tried to fall asleep but couldn’t do it // wasn’t it proof of my lack of free will?” zingt Capaggli, alsof ze Bojack-gewijs chronisch gebukt gaat onder het leven. Haar kreetjes zijn dan weer net als de felle kleuren uit de cartoon die zorgen voor een manisch randje. Het zelfbewustzijn staat op rood in ‘Sorry about the carpet’ tijdens een stream of consciousness over een gemorst ei op het tapijt.

Alle woorden die pogen om deze plaat samen te vatten, verbleken in het niets naast de artwork die de absurditeit en het surrealisme perfect vatten. Agar Agar is een goed verborgen electropop-geheim dat zich in je vastbijt zodra je ook maar een klein tipje van de sluier oplicht. Tijdens ‘Duke’ dat nergens heen lijkt te gaan en ‘Requiem’, de klavecimbelriedel waar echt niemand op zit te wachten. Op die momenten dreigt het geheel even te falen. Uiteindelijk is er gelukkig geen enkel antibioticum met een spectrum dat breed genoeg is om Agar Agar tegen te houden.