Future Islands vindt zichzelf opnieuw uit op ‘People who aren’t there anymore’

door Emily Griffiths

Wie thuis is in de wereld van Future Islands, weet dat de band uit Baltimore zich inmiddels al lang niet meer hoeft te bewijzen. Sinds doorbraakalbum ‘Singles’ (2014) hebben de Amerikanen zich comfortabel genesteld in het lijstje van groepen die er live gewoonweg altijd staan. Toch was het de vraag of Future Islands deze keer een stuk verder durfde gaan. De vorige platen ‘The far field’ en ‘As long as you are’ waren weliswaar goed. Al lieten ze de luisteraar veelal met een ‘net niet’ gevoel achter.

Bij aanstekelijke opener ‘King of Sweden’ voel je meteen dat het viertal hun toegankelijke synthpopweg, of “post wave” zoals de groep het zelf noemt, verder bewandelt. Ze breiden die ook verder uit. Het nummer doet met momenten wat psychedelisch aan door de hoekige synths, daarbij uitstekend begeleid door de ritmische zang van Samuel T. Herring. Ook ‘The tower’ en ‘Peach’ gaan op dit gesmaakte dansbare elan verder. ‘Say goodbye’ en ‘Give me the ghost back’ gaan daarbij nog enkele stapjes verder en hebben beiden het onmiskenbare potentieel een toekomstige oorwurm vol pop grandeur te zijn. Wanneer Future Islands vervolgens het tempo even terugneemt op het rauwe ‘Corner of my eye’ en ‘Deep in the night’ blijft het gevoelig geheel overeind.

Jammer genoeg kan de band de spanningsboog niet overal gelijk houden. Nummers als ‘Iris’, ‘The sickness’ en ‘The garden wheel’ missen daarbij de kruiding van de rest van het album. Er is weinig mis mee, maar waar de vier doorheen de rest van de plaat veelvuldig aan introspectie en vernieuwing willen doen, wordt het naar het einde toe allemaal net iets te voorspelbaar.

Toch toont Future Islands dat zelfs een zevende album de blauwdruk van hun sound nog kan herdefiniëren. De band kan hiermee live nog meer op zoek gaan naar de hogere regionen van de festivalaffiches.  Eén ding staat vast: ‘People who aren’t there anymore’ zal zich daar met zijn bombastische synths en repetitieve oneliners in de toekomst prima toe lenen.

Future Islands zal het album op 5 augustus voorstellen op de Lokerse Feesten (tickets & info).