Futuristische garagerock op ‘Future primitives’ van The Van Jets

door Naomi Hubert

The Van Jets werkten zich met hun vorige vier albums op tot vaste waarde in het Belgische muzieklandschap. Aan de aanstekelijke garagerock van Johannes Verschaeve & co wordt op deze jubileumplaat niet geraakt, al klinken ze nooit voorspelbaar. “Supply and demand” zoals ze zelf mijmeren in het laatste nummer van de plaat.

‘Future primitives’ vouwt zich langzaam open, te beginnen met T-Rex knipoog ‘21st century boy’. Fascinerende synths en dissonante gitaaruitbarstingen dreunen tijdens de intro je huiskamer binnen. “Who’s making all the big noise?” vraagt Johannes zich luidop af, waarna het nummer volledig ontspoort in een op gekreun onthaalde climax. De woeste elegantie van single ‘Boy to beastie’ sluit er naadloos op aan en legt het niveau voor de rest van het album vast.

Dit vijfde album is het resultaat van enkele weldoordachte keuzes. Voor het eerst nam de band de productie zelf in handen. Zo kwam er meer tijd vrij om over kleine details te beraadslagen, vertelde Verschaeve in interview met De Morgen weten. In ‘New droogs’ hoor je bijvoorbeeld goed de subtiele geluiden die voor extra karakter zorgen. Het nummer past volledig binnen het Van Jets-plaatje: een prachtige versmelting van zowel de knetterende gitaren uit de garage-achtergrond als de twinkelende synthpop waarmee de groep al stevig experimenteerde op voorgaande albums. Doordat in elk nummer gespeeld wordt met dynamiek, tempo’s en genres wordt ‘Future primitives’ nooit eentonig. Neem nu de buitenaardse outro van ‘Too many smokes’ of de erotische vrouwenstem die je opbelt in ‘Bang!’. ‘Fiction vs fiction’ flirt dan weer met alternatieve pop à la Metronomy en laat de hoofdrol aan de intermezzo’s. Ook afsluiter ‘Business’ maakt indruk met Verschaeves beste Prince-imitatie en een onheilspellend sfeertje dat mooi terugkoppelt naar het begin van de plaat.

Met ‘Future primitives’ hebben The Van Jets tien nieuwe nummers op zak om hun stevige live-reputatie nog te versterken. Knappe plaat van een band in topvorm.

The Van Jets staan 21 december in de Ancienne Belgique met Equal Idiots in het voorprogramma (info & tickets).