Gabriel Rios – This marauder’s midnight: een intieme Gabriel Rios 3.0

door Bram Pollers

Een jaar lang heeft Gabriel Rios ons elke maand een nieuwe single voorgesteld. In de herfst van 2013 kwam de Gentse Puerto Ricaan met ‘Gold’ op de proppen, één van de eerste nummers die het levenslicht zagen. En wat bleek? Het was een wereldsong, intiem en naakt, die mikt op de allerkleinste hartjes in onze samenleving.

We maken dus kennis met Gabriel Rios 3.0 op zijn vierde album. Weg zijn de aanstekelijke popliedjes van zijn eerste platen, en de avontuurlijke uitstapjes van ‘The dangerous return’ behoren eveneens tot het verleden. De charmante zanger zet dit keer vooral in op de hemelse klanken van strijkers, begeleid door zijn akoestische gitaar. In het zog van ‘Gold’ nam ‘This marauder’s midnight’ gewoon een beresterke start, want ook ‘Madstone’ en ‘Apprentice’ combineren fijne melodieën met het intrigerende stemgeluid van Rios.

Vanaf dan kent de nieuwste worp van de in L.A. residerende songsmid een wisselvalliger verloop. ‘Police sounds’ start erg bemoedigend, maar zakt ergens halverwege weg tot de bleke middelmaat – die herhaaldelijke woorden uit de titel worden zelfs ronduit vervelend – en het begeleidende ritme van ‘Song no. 7’, op zich al geen bijster originele naam, doet ons heel erg denken aan een vertraagde versie van Fool’s Gardens deuntje in ‘Lemon tree’. Sorry Gabriel, maar dat nummer komt voor ons vermoedelijk nooit meer goed.

Bij het starten van ‘Work song’ raken onze oren in de war. We dachten even dat het nieuwe album van Alt-J – die hemels ijle samenzang – per ongeluk in onze playlist verzeild was geraakt, tot de stem van de Puerto Ricaan duidelijkheid schept. En op ‘Swing low’ verdringt ‘s mans innemende zang alle instrumenten naar de achtergrond. Eveneens hors categorie: het in onrust badende ‘Burning son’, dat zich profileert als het muzikale godenkind van Damien Rice en Fiona Apple.

Heeft deze intieme Gabriel Rios 3.0 een wereldplaat gemaakt? Helaas niet. Maar op ‘This marauder’s midnight’ staan genoeg ontzettend intrigerende songs om de moeite waard te zijn. Daarenboven zal deze nieuwe aanpak tijdens liveshows zorgen voor meerdere kippenvelmomenten.

Gabriel Rios live aan het werk zien kan in Brussel (Koninklijk Circus, 24.10, info & tickets) en in Rotterdam (Songbird Festival, 22.11, info & tickets).

Website Gabriel Rios

Album verdeeld door Sony Music