Geppetto & The Whales – People Of Galicove: Opmerkelijk debuut

door Nicolas D'Exelle

De heren van Geppetto & The Whales maken een bewogen jaar mee. Na onder andere een finaleplaats in Humo’s Rock Rally, een platencontract bij EMI, een gevulde festivalzomer, en als kers op de taart een zeer gesmaakte passage op Pukkelpop komt de vijfkoppige band uit de Noorderkempen nu met een langverwachte debuut-EP op de proppen. Vergelijkingen met Fleet Foxes en Mumford & Sons waren in de Nederlandstalige pers dan ook nooit veraf. Onder leiding van Pascal Deweze (Broken Glass Heroes, Metal Molly) werd ‘People Of Galicove’ opgenomen in studio La Chapelle. Krijgen we hier de bevestiging te horen van wat al het goede de afgelopen maanden al deed vermoeden?

De zevendelige EP opent met ‘Enter Galicove’, een aangenaam, rustgevend en instrumentaal stukje muziek dat is gedrenkt in zweverige echo’s en een meer vintage geluid bevat, dat doorheen deze muzikale reis trouwens typerend is voor de sound van de Kempenaars. Vervolgens krijgen we aaneensluitend de nieuwe single ‘Duquesne’s Horse’ voorgeschoteld, een stevig, uptempo en meerstemmig nummer over de vergankelijkheid van zogezegde helden in tijden van oorlog. Aanvankelijk lijkt het wat aarzelend uit de startblokken te komen, maar na enkele luisterbeurten betrap je jezelf al snel op het meeneuriën van de catchy gitaar– en zanglijnen. In het geweldige ‘Hannah’ is de hoofdrol unaniem weggelegd voor de banjo. Uit de bezwerende opbouw volgt een verrassende tempoversnelling waarbij banjo, gitaar en zang versmelten tot een uitstekend stukje muziek. Zou absoluut niet misstaan op – jawel – ‘Sign No More’ van Mumford & Sons.

Het hoogtepunt van de EP is ongetwijfeld ‘Rufus’, dat zowel muzikaal als tekstueel een perfecte opbouw vertoont. Het verhaal van de gelijknamige zwerver wordt verteld in overeenstemming met de muzikale sfeer. Wanneer de extase nadert en ‘Rufus is home’ passeert, is het onmogelijk geen kippenvel te krijgen. Een goed moment om achterover te gaan zitten, de ogen te sluiten en je helemaal te laten meeslepen. Verder is er aan diversiteit geen gebrek: ‘Tommy ‘ is een klein, psychedelisch onderonsje waarbij er een hele geluidsmuur wordt opgetrokken. Valt wellicht niet bij iedereen in de smaak, maar dat hoeft ook niet. Het meeslepende ‘Indian Child Switch On The Light’ is zes minuten folkpop, en de succesvolle single ‘Juno’ laat ons – ondanks de meer poppy productie – met een tevreden gevoel afsluiten.

Geppetto & The Whales leveren een EP af die divers en sfeervol voor de dag komt, een in iets meer dan twintig minuten goed aan elkaar geknoopt geheel dat zowel pop-, rock- en folkliefhebbers kan bekoren. Als je jaarlijks een Belgisch debuut beluistert, laat het in 2012 dan dit zijn. Opmerkelijk.

Geppetto & The Whales live zien kan binnenkort in Hoeilaart (Nerorock, 16.09, meer info), Breda (Ik Zie U Graag, 25.10, info & tickets) en een aantal andere plaatsen in België en Nederland. Check de Geppetto & The Whales website voor een volledig overzicht.

De EP is momenteel enkel te koop via iTunes. Vanaf 21 september ligt ze ook in de betere platenzaak, en dat zowel op cd als op vinyl.

Verdeeld door EMI