Hendrik Lasures Warm Bad neemt duik in droomwereld op ‘Garden head’

door Annelies Rom

Met de zon die meer en meer haar aanwezigheid laat opmerken, kan het zoeken naar verfrissing weer beginnen. Look no further, want op ‘Garden head’ vind je precies dat. Hendrik Lasure, die je kent van SCHTZL, Thunderblender en het recente Bombataz, vindt zichzelf nog maar eens opnieuw uit. Met zijn Warm Bad brengt hij twaalf tracks uit, waarop hij iedereen uitnodigt zijn wereld te komen ontdekken en waar het heerlijk vertoeven is met inwoners als Jonas en Sam.

Ondanks dat het album weinig songs met tekst bevat, is het thema van ‘Garden head’ duidelijk. In elk nummer waarop er wél gezongen wordt, kaart Lasure de problemen van vandaag aan. Hij doet dit op zo’n dromerige en minimalistische manier, dat het niet prekerig en belerend overkomt. We zijn maar een klein onderdeel van deze hele grote aardbol, en dat is precies het gevoel dat deze plaat ons geeft.

In het openingsnummer ‘Welcome’ heet Hendrik Lasure ons letterlijk welkom in de wereld van Warm Bad. Dit doet hij met een meeslepende saxofoon, waardoor we ons gewillig laten meenemen op ontdekkingsreis. De song die volgt is ‘Jonas’, een lied over minimalisme, wat ook doorschemert in de muziek. Niet te veel toeters en bellen, wel rustgevende klanken en lyrics die zingen over hoe Jonas alles achterliet en een nieuw leven begon.

En minimalisme, dat is meteen ook de beschrijving van ‘Garden head’. ‘A paradise for Sam’, ‘Alarm’, ‘Mountain and woods’ en ‘The pomegranate move’, allemaal zijn het liedjes waarin het minimalisme heel erg naar voor komt. Geen bombastische instrumenten, wel een heerlijk samenspel van maar liefst zeven muzikanten. En dat werkt. In een wereld van drukke popmuziek, is ‘Garden head’ een welkome rust.

Tussen al dat minimalisme springen ‘Lucas’ en ‘The moods’ er tussenuit. ‘Lucas’ omdat het agressiever klinkt dan de rest: drums en saxofoon nemen de overhand, waardoor het nummer klinkt als een verhaal waarin het hoofdpersonage boos is op de wereld, zich afreageert op de instrumenten en het op de één of andere manier toch allemaal perfect uitdraait. ‘The moods’ is dan weer een heel erg open lied. We worden verwelkomd door een vrolijke sound en wanneer daar na anderhalve minuut de saxofoon bij komt, krijg je iets dat perfect zou passen in een zomerse loungebar. Laat die cocktails en zonnestralen maar komen.

Afsluiten doen ze met het vrolijke ‘The puddle jump’, waarmee Hendrik Lasure en zijn Warm Bad ons de energie van een klein kind geven. Het doet ons verlangen naar die regendagen waarop we met onze laarzen door de plassen plonsden. ‘The puddle jump’ klinkt door zijn optimistische klanken zelf als zo’n dag, waarop het regent dat het giet, maar je te veel energie hebt om binnen te blijven.

Op ‘Garden head’ brengt Hendrik Lasure samen met zijn Warm Bad herkenbare verhalen waarin we ons allemaal kunnen terugvinden. Zo doet hij met dit album nog maar eens waar hij het best in is: jazz toegankelijk maken.

Warm Bad is nog live te zien vanavond in Sint-Niklaas, in Brugge op 19 april,in Flagey in Brussel op 24 april en op 4 mei met een slotshow in het Antwerpse Rataplan. Tickets voor die optredens vind je hier.