Human Eye – Into Unknown: spacerock die linkt naar de eindejaarslijstjes

door Ziggy Adriaensens

Van alle muzikanten die van distortion hun handelsmerk hebben gemaakt is Timmy Vulgar misschien wel de vreemdste. Hij heeft een bizarre obsessie met oogballen, ook nu weer op het artwork te zien, en gelooft in allerlei complottheorieën over buitenaards leven. Hij noemt zijn muziek Space Rock. Maar bovenal blijft hij gewoon een steengoede muzikant en heeft hij met Human Eye ondertussen de garagerock van Clone Defects achtergelaten en kiest hij voor het psychedelische pad.

En laat ons meteen duidelijk zijn: ‘Into Unknown’ barst van de eerste tot de laatste seconde van de moddervette riffs. Nergens volgt Human Eye de traditionele songstructuren en toch weten ze je telkens te verbazen. Vulgar geeft een nieuwe betekenis aan spacerock door je letterlijk naar Mercurius te blazen.

De sfeer op de plaat is dreigend en verstikkend. Elke song is een rit in het ongewisse die even plots kan eindigen als hij begonnen was. Gitaren, orgels en bizarre geluidseffecten (de vlieg op ‘Buzzin Flies’) bedrijven samen de liefde om vervolgens een kind te baren dat op de albumhoes lijkt. Alles kan in het Timmy Vulgar-universum.‘Outlaw Lone Wolf’ komt uit de startblokken met een op Black Sabbath gelijkende riff om vervolgens volledig in overdrive te gaan. Alle nummers zijn op die manier opgebouwd, met telkens andere invloeden. Human Eye bereikt de hoogste top op ‘Surface To Pluto’ waarin de groep de akoestische stilte telkens openscheurt met het soort gitaarriff waarop Josh Homme een patent heeft.

Ons besluit kunnen we deze keer zeer kort houden. Human Eye doet een worp naar de eindejaarslijstjes. Wij hebben ze alvast genoteerd, jij ook?

Human Eye heeft voorlopig geen livedatums in de Lage Landen bevestigd.

Verdeeld door Konkurrent