In vogelvlucht over Turkse valleien met Compro Oro op ‘Simurg’

door Guillaume De Grieve

Na een eerste kennismaking op het Gentse festival Istanbul Ekspres wisten Murat Ertel en de vijf heren van Compro Oro al dat een samenwerking in de nabije toekomst lag. Murat is dankzij zijn band BaBa ZuLa de sleutelfiguur van de Turkse psychedelica en brengt op ‘Simurg’ zowel zijn elektrische saz als zijn vrouw Esma Ertel mee. Met muzikale ontdekkingsreiziger Dijf Sanders in de producerstoel ontstaat er een spirituele reis die het verhaal volgt van duizenden vogels op weg naar het nest van Simurg. Daar worden ze één en reïncarneren ze tot de almachtige feniks. Een verhaal van verbondenheid en bevrijding.

Als een epische rockheld uit de jaren zeventig zet Murtur ‘Ben’ in op elektrische saz. De scheurende funkrock met Oosterse kruiden is een voorbode voor een pittige portie wereldsheid. Op halve snelheid gaan ze verder met het meer jazzy ‘Murmur’ waarin Murat en Esma zich al fluisterend een kronkelende weg banen in het Turks. Net zoals de bassist krijgen ze hier volledig vrij spel. ‘Simurg’ is dan ook een improvisatie waarbij muzikale ideeën op het moment zelf het levenslicht zien. Die kunnen kort zijn op interludes van drums (‘Ara’), spoken word (‘Valley of gossip’) of elektronica (‘Araf’). Of uitgespannen zoals op het experimentele ‘Valley of extinction’. Na een sferische intro trekken donkere wolken in de vorm van elektrische saz en synths over de vallei. Een beat brengt houvast en op de achtergrond klinken de geruststellende klanken van Wim Segers’ marimba.

Gelukkig zijn er genoeg moment van uitblazen op ‘Simurg’. ‘Valley of love’ is laidback getokkel van Murat bovenop de ritmesectie en op ‘Valley of loneliness’ kruipen Murat en Esma in je hoofd terwijl ze je onbegrijpbaar hun geheimen toefluisteren. Het nummer gaat soepel over in ‘Valley of ego’. De krachten worden gebundeld en de zeven muzikanten worden één. Op ‘Kaf mountain’ neemt Esma dan weer het voortouw en sluit Segers op marimba de reis af. Doel bereikt.

Hoewel de Gentenaren van Compro Oro nog steevast hun Hawaiiaanse hemden dragen, bewijzen ze met ‘Simurg’ dat geen enkele wereldcultuur hen inspiratieloos laat. Na de samenwerking vorig jaar met Joachim Cooder op ‘Suburban exotica’ vinden ze in Murat en Esma Ertel nieuwe partners om mee in dialoog te gaan. De spontaniteit en spiritualiteit zitten als vet in de veren en ervaring hebben ze genoeg. Voor iedereen zonder vliegangst een geslaagd project.