Jaguar Jaguar lest z’n dorst naar kwaliteit op ‘Madelyn’

door Guillaume De Grieve

Jaguar Jaguar houdt duidelijk niet van de lintbebouwing en politieke verdeeldheid in ons land. Ook voor tweede ep ‘Madelyn’ trokken de Antwerpenaren naar het buitenland. Na Spanje ter voorbereiding van hun debuut ‘Montjoi’, vertrok het vijftal nu naar Frankrijk om op nieuwe ideeën te broeden. ‘Madelyn’ is even kleurrijk maar klinkt fantasierijker en gedurfder dan haar voorganger. Bij de release hoort een gelijknamige kortfilm geregisseerd door Tina Herbots (die eerder al de clips maakte) en gitarist Emiel Raeymaekers. Een audiovisuele identiteit met een wereldse blik op het oneindige.

‘Born in blue’ trapt stevig af met een prominente synthbas en spacy effecten. Voor we het goed en wel beseffen valt het dansbare ‘My guess’ in. De koebel rammelt door en de samenzang van de vijf heren zit piekfijn. Wanneer we “I saw you dancing, dancing on the street” horen, voelen we ons betrapt want dat is inderdaad wat dit nummer met je doet. Wees gewaarschuwd.

De rommelende percussie en verwrongen elektrische gitaar zijn niet de enige elementen die van ‘Weightless’ een woelige en meeslepende song maken waarbij je best je hoofd erbij houdt. Na enkele minuten krijgen we een nieuw muzikaal landschap: soepel transformeert de aanstekelijkheid in een jazzy instrumentaal deelt met een dwarsfluit die vrij trippelt over de repetitieve akkoorden. Op ‘Out of sight’ wordt de band zonder frontman vervoegd door Témé Tan, nog zo’n muzikant die wel eens muzikale grenzen durft over te steken. Hij neemt twee Franstalige rapmomentjes voor zijn rekening en brengt de song op een hoger en vooral internationaler niveau. Het dynamische ‘White sand’ is minder gelaagd dan de andere nummers en sluit deze ep af met een heldere sound en ambitieuze vooruitzichten.

‘Madelyn’ is het muzikale puzzelstuk van een totaalplaatje waar duidelijk hard aan gewerkt is. Vergelijkingen met Jungle of Parcels liggen nog steeds voor de hand, al gaat Jaguar Jaguar vooral waar ze zelf willen. Eens benieuwd in welk land de band zich nu gaat voorbereiden, en of dat dan eindelijk voor een debuutalbum zal zijn.