Joshua – The Outsiders: Variatie verdringt hoogstandjes

door Nicolas D'Exelle

Maak opnieuw kennis met Joshua. Nadat de Brusselse groep in 2009 de scene verliet na drie intensieve jaren, werd het plots stil rond het trio. In 2012 zijn ze helemaal terug met hun derde langspeler ´The Outsiders´. Na de succesvolle voorgangers ´Music And Chocolates´ en ´Animals Will Save The World´ (tesamen bijna 10.000 verkochte exemplaren), klinken de heren naar verluidt meer urban dan pop, maar nog steeds met de gebruikelijke Joshua-sound: een frisse mix van pop, rock, hip hop en electro. Beschikken Greg Avau, Senso en Steph Debruyne nog steeds over de energie en creativiteit die zo kenmerkend waren voor de groep?

In Franstalig België is Joshua al jaren een begrip in het alternatieve circuit. Na de deelname van Joshua aan het programma ‘The Voice‘ – weliswaar als coach – werd gevreesd dat de band zelf de commerciële toer op zou gaan, maar gelukkig is niets minder waar. ´The Outsiders´ klinkt verrassend gevarieerd en levendig. Poppy, dat wel, maar sleutelsongs als ´Nerds Needs Mission´ (dat doet denken aan ´The Punk Rock Song´), ´Tuba Beast´ en single ´The Outsiders´ – die zich perfect kan meten met tophit ´Animals Will Save The World´ – klinken minstens even vitaal als werk uit het verleden. Met blaasarrangementen, stevige gitaren en de puike stem van de charismatische frontman Senso is er voor ieder wat wils terug te vinden op de opvallendste liedjes van het album.

´Crush´ is dan weer hip hop en electro, met de vervormde stem van Senso stevig op de voorgrond. Ook voor pure pop is er plaats: ´Lived and Died By the Chrome´ klinkt aanstekelijk en brengt een prettig sfeertje naar boven, dat na enkele luisterbeurten jammer genoeg een beetje van zijn glans verliest. Dit kan in grotere mate gezegd worden van ongeveer het hele tweede deel van het album, wat leidt tot een lichte teleurstelling naarmate je de plaat beter leert kennen. Het klinkt in het begin zeker niet mis, enkel heb je na enkele luisterbeurten het gevoel dat het toch niet zo lekker flowt als je in eerste instantie dacht. Van slechte songs is zeker geen sprake, maar echte uitschieters zijn er in het laatste kwartier niet meer te vinden.

Dat Joshua in België zijn strepen al heeft verdiend is een feit, maar de echte bevestiging is jammer maar helaas uitgebleven. Dat de groep over genoeg capaciteiten beschikt om een gevarieerd, stijloverlappend album te maken wordt zeker niet in twijfel getrokken. De gladde productie doet weinig tot geen afbreuk aan de songs, maar kan voor een enkeling onder ons minder aantrekkelijk zijn om naar te luisteren. Het ontbreek Joshua op ´The Outsiders´ enkel aan genoeg nummers die ervoor zorgen dat je een plaat in handen hebt waar je opnieuw en opnieuw naar wilt blijven luisteren.

Joshua website

Album verdeeld door PIAS