Joy as a Toy / Germanotta Youth – Split EP: furieuze fusie

door Indiestyle

Germanotta Youth en Joy as a Toy brengen een split EP uit om de tweede verjaardag van Cheap Satanism Records te vieren. De bands besloten om elk een paar horrorsongs op te dragen aan de satanische platenmaatschappij.

De Italiaanse band Germanotta Youth is in 2008 ontstaan uit hevige experimentaties met grindcore, industrial metal, breakcore en noise rock. Zelf omschrijven ze hun sound als cybergrind techno fast and furious, een constatatie die overduidelijk is in het chaotische verloop van ‘Wardenclyffe Tower’. Steunend op hun debuutalbum ‘The Harvesting of Souls’ is dit nummer bijzonder ruw, incoherent en zenuwslopend. De uiteenlopende drums, synths en luide gitaren barsten vol energie uit in een uitdagend nummer. Met ‘Halloween’ maakt Germanotta Youth een enorm versnelde gebrutaliseerde techno remix van John Carpenters legendarische Halloween jingle. Massimo Pupillo, die ook als bassist van het metal trio Zu aantreedt, werkt momenteel aan een nieuw album in samenwerking met de Melvins. De leden van Germanotta Youth nemen al hun razende energie in handen en streven naar een aan Zu evenwaardig succes. Wel kan worden gezegd dat een split 10’’ zeker te kort is om definitieve conclusies op te bouwen, en dat Germanotta Youth nog met hun nummers zullen moeten sleutelen om het succes van Zu te kunnen evenaren.

Met ‘Profondo Rosso’, een cover vanuit de horrorfilm ‘Goblin’, brengt ook Joy as a Toy hulde aan de platenmaatschappij. Het Brusselse trio, bestaande uit Gilles Mortio, Clement Nourry en Jean-Philippe De Gheest, streeft sinds de uitgave van hun debuutalbum ‘California’ naar een dansend en juichend publiek. De sterke gitaarriffs en meeslepende melodieën van deze psychedelische power poppers, of zelfbenoemde vampire rockers, worden in de intro ‘The Monster’ verplaatst door valse en razendsnelle akkoordprogressies. Het nummer neemt ook een verrassende wending wanneer ze krankzinnig beginnen te zingen over monsters. Het is duidelijk dat ze met deze EP geen doorbraak trachtten te behalen maar wel dat ze de verjaardag van Cheap Satanism Records op een hoogst grappige manier wilden vieren. Deze op zich fatsoenlijke band is er in ieder geval perfect in geslaagd om zich aan de schrijnende grindcore van Germanotta Youth aan te passen, tot het extreme: deze split EP.

Beluister/koop deze EP en andere releases van Cheap Satanism Records op Bandcamp