Jozef van Wissem – It is time for you to return: back to the future

door Sven Volckerijck

Een klein stemmetje in ons hoofd zegt dat Jozef van Wissem stiekem de teletijdmachine van professor Barabas samen met opname-apparatuur is ingeslopen. Ergens in een donkere tijd nam hij deze plaat op om ermee terug te keren naar 2014. Hoe anders kunnen we de middeleeuwse sfeer waarvan het album doordrenkt is, verklaren?

De in New York residerende Nederlander Jozef van Wissem is een minimalistische componist en luitspeler. Het is dat laatsgenoemde instrument dat natuurlijk, door de hoofdrol op te eisen in zijn muziek, ons zo’n tien eeuwen terug de tijd in slingert. Net als bij enkele vorige albums werkte de man samen met filmregisseur Jim Jarmusch (bekend van onder meer ‘Night on earth’, ‘Dead man’ en ‘Ghost dog: the way of the Samurai’). De grotendeels instrumentale lappen op dit ruim half uur in beslag nemende werkstuk zijn echter niet enkel een terugblik op muziek van lang vervlogen eeuwen. In ‘Temple dance of the soul’ knettert het als bij Aphex Twin of click ‘n paste-artiesten. Zo spreiden de clicks een bedje waarop de luit maar niet in slaap geraakt, rusteloos repetititef. ‘After we leave’ is het soort filmisch soundscape dat we ook van Nils Frahm of Peter Broderick mogen verwachten.

De spaarzaam toegevoegde vocalen zijn nu eens bezwerend (‘Invocation of the spirit spell’), dan weer kloosterlijk, hoopgevend en pastoraal (‘Love destroys all evil’). We kunnen ons moeiteloos voorstellen hoe deze muziek live in kerken, abdijen en ruïnes helemaal tot zijn recht komt. Opvallend is ook hoe loepzuiver alles klinkt, zoals aan het einde van ‘Love destroys all evil’.

Doof alle lichten in je kamer, zet de koptelefoon op, laat hooguit één theelichtje branden en ga in kleermakerszit luisteren naar ‘It is time for you to return’, een plaat zoals je er dit jaar vermoedelijk nog geen gehoord zult hebben. Laat je meezuigen in een wereld waarin tijd relatief is en het heel verre verleden een geslaagd huwelijk aangaat met de eenentwintigste eeuw.

Eind dit jaar en begin volgend jaar kan je Jozef van Wissem live aan het werk zien in de Handelsbeurs in Gent tijdens Autumn Falls (05.12, info en tickets) en in het Flageygebouw in Brussel tijdens Winterjazz Festival (23.01, info en tickets).

Jozef van Wissem website

Album verdeeld door Crammed Discs