King Tuff – Black moon spell: werp die zotskap af

door Pieter Malliet

Met een hoop tamelijk standaard rock-‘n–rollriffs en een paar containers vuilbakken vol fuzz begeeft King Tuff zich op ‘Black moon spell’ ongegeneerd in het garagewater van Ty Segall die bij wijze van goedkeuring ook zijn cameo (als drummer) maakt op deze plaat. Waar spilfiguur Kyle Thomas zich overduidelijk de meer geïnspireerde gitarist toont, legt hij het tegen laatstgenoemde toch af in zelfzekerheid als songsmid.

Niet alleen in zijn uiterlijk en via zijn site creëert de Amerikaan namelijk een soort nerdy karikatuur die speelt met een aantal rockcliché’s, maar ook in zijn lyrics over waanzin en demonen, die het midden houden tussen die van Marc Bolan, Roky Erickson en Daniel Johnston. Die laatste zou trouwens veel beter wegkomen met een simplistisch niemendalletje als ‘I love you ugly’. Bij King Tuff komt het personage immers eerder weloverwogen dan werkelijk gestoord over zodat hij zich desgewenst ten allen tijde kan beroepen op ironie. Terwijl de smerig energieke, sterk psychedelische garagerock de gemoederen muzikaal lange tijd kan sussen, heb je het daar na een tijdje toch wel mee gehad. Net op dat moment komt echter plots als voorlaatste nummer de wondermooie en tegelijkertijd oprecht aanvoelende ballade ‘Staircase of diamonds’ aanwaaien die uitmondt in een begenadigde gitaarsolo waar Thomas zich allerminst voor zal moeten schamen wanneer hij eind dit jaar in TRIX als voorprogramma van J Mascis aantreedt.

Verder rest ons enkel nog te wijzen op de verregaande glamrockinvloeden. Van bij het openende titelnummer loert immers T. Rex volmondig mee over de schouder, en op afsluiter ‘Eddie’s song’ aanhoren we haast een replica van Cheap Trick.

Conclusie? We denken dat King Tuff inhoudelijk tot meer in staat is, en beter tot zijn recht komt als hij zich niet langer verschuilt achter het masker van freak grotesque. De schaarse momenten waarop hij zijn zotskap afwerpt en iets authentieker voor de dag komt maken immers verreweg het meeste indruk.

King Tuff live aan het werk zien kan binnenkort onder andere in Utrecht (Le Guess Who?, 22.11, info & tickets), Eindhoven (Stroomhuis, 23.11, info & tickets), Amsterdam (Paradiso, 24.11, info & tickets), Brussel (Madame Moustache, 04.12, info & tickets) en Antwerpen (TRIX, 05.12, info & tickets).

King Tuff website

Album verdeeld door Konkurrent