Lieutenant – We Have Souls: Vastgelopen op clichés

door Ziggy Adriaensens

Het overkomt ons niet vaak, maar soms is onze eerste gedachte bij het beluisteren van nieuw materiaal een bepaald werelddeel. Bij de eerste ep van de jonge Luikse groep Lieutenant was het weer zover. In tegenstelling tot wat de naam op het eerste zicht doet vermoeden, waanden wij ons plotseling op een volksfeest in Sarajevo; een echt Balkangevoel dus.

Je hoort het, Lieutenant is niet het zoveelste gitaargroepje. Denk deze keer aan een mengelmoes van onder andere viool, tuba, klarinet en saxofoon. Twee nummers steken er bovenuit. Afsluiter ‘Money Says’ volgt een gezapig ritme waarbij vooral de violen en de plagerige klarinet ons spontaan aan de zomer doen denken. Dezelfde componenten zorgen ervoor dat ook ‘Bad Times’ als oorwurm bestempeld dient te worden.

Wanneer je volksmuziek als inspiratiebron gebruikt, is het grote gevaar het om de hoek loerende hoempapa-gevoel. Dat weten de Luikenaars niet altijd te omzeilen. De rest van de ep lijkt ons live best aangenaam na enkele alcoholische consumpties maar kan nuchter toch niet overtuigen. Lieutenant is een beloftevolle groep die een fris geluid ten gehore brengt en desondanks de clichés niet altijd kan omzeilen.

Lieutenant speelt op 15.08 op het Brussels Summer Festival (info en tickets), op 24.08 op het Bucolique Festival te Ferrières (info en tickets) en op 20.09 op de Fêtes de Wallonie d’Andenne (info en tickets).

Facebook Lieutenant

Verdeeld door Koko Records