Lightning Dust – Fantasy: gelaagd en harmonieus

door Emily Griffiths

Derde keer, goede keer, leek Lightning Dust te denken. Het duo, bestaande uit Amber Webber en Josh Wells, trok in 2007 de kaart van moeilijke folk die je wat deed wankelen, terwijl tweede ‘Infinite Light’ meer poppy en toegankelijker aanvoelde. Met ‘Fantasy’ slaan de twee de 80’s gloomelectropop-richting uit en dat experiment klinkt zeker niet slecht.

Nochtans zoekt Lightning Dust al langer hun weg op deze manier. Getuige daarvan is afsluiter ‘Never Again’ dat eerder al in 2011 verscheen en bij nader luisteren het beste voorbeeld vormt van de sfeer op de plaat. Een donkere beat bouwt op naar een kleurrijke, elektronische textuur waarrond Webber flirterig speelt met catchy oneliners, gezongen met haar volle, zelfverzekerde stem die bij momenten neigt naar de bekende sound van Summer Camp.

Toch is het niet al electro wat de Fantasy-pot schaft. Waar openers ‘Diamond’ en ‘Reckless and Wild’ je eerst in een eerder industrieel timbre rondvoeren, overdondert Lightning Dust plots met het minimalistische ‘Moon’, gekenmerkt door een simpel akoestisch deuntje. Het laat een gans andere kant zien van de Canadezen en laat de plaat subtiel openbloeien. Het duo herhaalt het truukje nog een keer in het onheilspellende ‘Agatha’ en doet  hun publiek zacht herademen na de gesloten en strakke texturen van ‘Fire Me Up’ of ‘Mirror’.

Het maakt het tonenpalet van Lighting Dust meer gelaagd en harmonieus, al roept het bij momenten ook een symfonische chaos op. Het is moeilijk een rode draad te vinden in ‘Fantasy’ en dat maakt dat het geheel niet helemaal af lijkt.

Lightning Dust live zien kan binnenkort in Utrecht (EKKO, 06.10, info & tickets), Zwolle (Lets Get Lost, 26.10, info & tickets), Amsterdam (Paradiso, 30.10, info & tickets) en Tilburg (Incubated @ 013, 31.10, info & tickets).

Lightning Dust website

Verdeeld door Konkurrent