Miike Snow – Happy to you: hitmachine zonder meer

door Wouter Jaques

Popsensatie Miike Snow onderstreepte de afgelopen jaren de Zweedse hegemonie in de elektropop. Het trio’s naamloze debuut kleurde met hun hippe popdeuntjes overmatig ons radiolandschap, al kon het ons slechts gedeeltelijk overtuigen. Het album was niet af en kon naar ons gevoel beter uitgewerkt worden. Op ‘Happy to You’ schildert Miike Snow met een groter klankenpalet en waagt het zich aan een grotere bezetting.

In vervlogen tijden bouwden Christian Karlsson en Pontus Winnberg een goedgevulde carrière op als producers. Madonna was klant en Britneys ‘Toxic’ oogstte een Grammy. Die grote hitgevoeligheid is opmerkelijk aanwezig bij Miike Snow, want ook ‘Happy to You’ is overdadig besmet met dit virus. Daardoor is de teamgeest tussen de songs onvoldoende. Iedere song op zich streeft naar de grote massa en speelt op safe, wat leidt tot een onoriginele sound, gemakkelijke ritmes en hapklare melodieën. Maar Miike Snow slaagt erin deze eenvoudige popdeuntjes zo aanstekelijk te maken als ze zijn door er een potpourri van sounds aan te koppelen.

Dat blijkt al bij opener ‘Enter the Jokers Lair’. De heerlijk wansmakelijke openingslijnen op synthesizer zijn een ideale aanvulling van de smakelijke zanglijnen van Andrew Wyat, de Amerikaan van het trio. Om de nervositeit aan te wakkeren, wordt er geschoten met breeknoten op een vlotte ritmesectie. Daarenboven helpt het klankenpalet, overgenomen van de landgenoten van The Knife aan een doordringend kantje. Opvolger ‘The Wave’ opent veelbelovend op grootse wijze, al draait de pianoballade algauw uit op flauwe pop. Zo ook ‘Vase’ en ‘Archipelago’, waar de krachtige ideeën overmeesterd worden door te alledaagse popstructuren.

De overacting op ‘Bavarian’ is dan weer zo beklijvend in de gezangen, met behulp van stemvervormers weliswaar. Bijna zo perfect als en gelijkend op Battles’ überpop. ‘Black Tin Box’ wordt gedragen door mystiek. De dissonantie uitgaande van de strijkers en Lykke Li’s stem zorgen voor een griezelig sfeertje.

Hoe perfect gestroomlijnd de hoogtepunten ook zijn, we komen te vaak met beide voeten op de grond door minder krachtdadige songs. Een smet waar de meeste singlebands mee te kampen hebben. Hoe dan ook valt er nog veel te verwachten van de heren. Afgelopen zomer richtten ze met Lykke Li en Peter Bjorn and John het label ‘Ingrid’ op, met het doel een samenwerking tussen de betreffende bands te stimuleren. Dat belooft beterschap.

Miike Snow treedt op 28 mei op tijdens Pinkpop in Landgraaf (info en tickets) en op 18 augustus tijdens Pukkelpop in Hasselt (info en tickets)

Miike Snow website

Album verdeeld door Sony Music