Moderat schenkt je met ‘III’ een meer dan waardig afscheidscadeau

door Florian Strik

Beweren dat we niet reikhalzend uitkeken naar nieuw werk van Moderat zou gelogen zijn. Het langverwachte derde album van de ondertussen gekende samenwerking tussen Modeselektor en Apparat kreeg de originele naam ‘III’ en is het sluitstuk van de trilogie. De typerende sound klinkt nog altijd groots en bombastisch op deze plaat, maar mist een beetje de harde rauwheid van zijn twee voorgangers. Het is echter geen groot gemis want de donkere stempel van Gernot Bronsert en Sebastian Szary (aka Modeselektor) is nog altijd aanwezig.

Het nieuwe album maakt een stevige bocht richting pop omdat Sascha Ring (Apparat) deze keer een veel nadrukkelijkere rol krijgt. Vocals nemen het voortouw en gaan hand in hand met de donkere breakbeattracks van Modeselektor. De sterke inzet op de bezwerende stem van Apparat lijkt bij de eerste luisterbeurt een stijlbreuk met de vorige albums. Als je ze alle drie achter elkaar luistert, hoor je echter een logische evolutie, alsof er een huis gebouwd werd. Eerste album ‘I’ zette de zware fundering neer, alom geprezen favoriet in de serie ‘II’ plaatste de muren en het dak, waarna deze laatste zicht toelegt op de inrichting. Waar ‘I’ nog dweepte met donderende techno, vuile pikzwarte bassen en zelfs een (kleine) knipoog naar acid klonk ‘II’ al een stuk minder opzwepend. Het trio drijft langzamerhand meer en meer weg van de Berlijnse underground waar de leden elkaar voor het eerst ontmoetten. Iets waar overigens niks mis mee is, aangezien niet iedereen iets heeft met de hedonistische clubscene waar Modeselektor uit ontstaan is. Moderat is er immers even goed voor de Apparat fans. Het album staat bol van zijn uitgesponnen stem die bij momenten meeslepend werkt en elders wat melig uitvalt.

Eerste nummer op de plaat ‘Eating hooks’ is alvast een sombere binnenkomer maar loopt moeiteloos over in het zinderende ‘Running’ dat je terug in de gekende Moderat rijstrook zet. Zo wordt de toon voor de rest van het album gezet. Rustige en ietwat sombere nummers ingelijst door Apparat worden afgelost door de bekende groots opgeblazen beats van Modeselektor. Topper van het album is ‘Reminder’ dat wel eens de opvolger van grootste hit ‘Bad kingdom’ kan zijn.  Het geluid op ‘III’ heeft ook iets naargeestig, alsof ze er bij Moderat zelf een beetje spijt van hebben om de samenwerking na drie albums op te geven. Het is overigens niet de eerste keer dat Modeselektor van tevoren al de vervaldatum van een project aangeeft. Vorig jaar was hun label 50Weapons aan zijn 50ste release toe en werd het met een feestelijke slotcompilatie opgedoekt, tot grote teleurstelling van de fans. Nu halen ze dus hetzelfde kunstje uit. Op papier was Modeselektor en Apparat nooit een succesvolle samenwerking. De Duitsers bewijzen echter voor de derde keer het tegendeel. Een epische afscheidsserenade zoals deze toont dat deze elektronische triade misschien beter nog even bezint of drie albums genoeg zijn. Wij vinden alvast van niet.

Album verdeeld door N.E.W.S.

Moderat speelt op 8 april een uitverkocht concert in het Koninklijk Circus, en komt op 30 september nog eens op bezoek in Vorst Nationaal (info & tickets)