Noel Gallagher's High Flying Birds – Noel Gallagher's High Flying Birds: oerdegelijk

door Bart Somers

Een tijd geleden scheidden de wegen van de broertjes Gallagher op een manier die qua subtiliteit affiniteiten vertoont met de haat tussen Standard en Anderlecht of Ajax en Feyenoord. De heetgebakerde Britten mogen de naam Oasis dan wel (even?) de rug toekeren, na Liams Beady Eye leveren nu ook Noel Gallagher’s High Flying Birds een album af dat perfect in de discografie van hun gezamenlijke band had gepast.

Het zal voor weinigen een verrassing zijn dat Liam zich met Beady Eye ontpopte tot de rocker terwijl Noel meer zijn gevoelige kant laat zien. ‘If I Had A Gun…’ presenteert zich bijvoorbeeld als het jongere broertje van ‘I’m Outta Time’, een Oasis song van het rustigere kaliber. Gek genoeg krijgt Noel onze euforie-meter pas echt in het rood als hij in ‘AKA… What A Life!’ de teugels durft vieren en even zijn imago van valse stille aan de kant schuift.

Noels album is er geen dat Gallagher-haters plots zal bekeren tot fans. Neem ‘Everybody’s on the Run’: mensen die Oasis zagerig vinden, beginnen bij deze zeker te rennen voor hun leven. Het nummer zal weinig die hard volgelingen ontgoochelen, maar duurt een kleine 2 minuten te lang. Dit euvel komen we nog af en toe tegen. Jammer toch dat een Beatles fan als Gallagher niet erkent dat een pak knappe songs onder de vierminutengrens blijven. ‘Dream On’ is heel andere koek. Zoals gezegd, enkel mensen die niet van Oasis hielden, zullen aanstoot nemen aan de dingen die hun vroeger ook al irriteerden.

Uiteraard zijn er ook verschillen met vroeger. ‘Noel Gallagher’s High Flying Birds’ is meer een groeiplaat, terwijl veel werk van Oasis je direct in je gezicht punchte. Het is een release die zich per luisterbeurt meer laat bewonderen, nadat ze de eerste keer dat je ze hoort erg vluchtig overkomt en bijna zonder dat je het merkt naar het einde draait. Noel mag prat gaan op een oerdegelijke cd, zonder echte klassiekers.

Noel Gallagher’s High Flying Birds live zien kan eind 2011 in Amsterdam (Melkweg, 30.11, info & tickets) en Brussel (Ancienne Belgique, 01.12, info & tickets)

Noel Gallagher’s High Flying Birds website

Album verdeeld door PIAS