Ongecompliceerde gitaarpop heerst op ‘Reflections’ van Nouveau Vélo

door Martijn Bas

Healing pop” is de term die het Nederlandse viertal van Nouveau Vélo zelf bedacht heeft om hun muziek te beschrijven. Luisterend naar dit tweede album van de uit Laarbeek afkomstige band, lijkt die benaming zeker niet van de pot gerukt. De lichtvoetige postpunk die geëtaleerd wordt op ‘Reflections’ vormt een luchtig alternatief voor wie even genoeg heeft van het donker gedreun, al stellen we ons soms vragen bij de oprechtheid.

De aan Vampire Weekend schatplichtige opener ‘Day at work’ laat meteen zien wat Nouveau Vélo in huis heeft : ongecompliceerde gitaarpop met een melancholische insteek, vaak voortgestuwd door mechanische drums die een aanzienlijk aantal slagen per minuut halen. Toch vliegt de band mede door de kristalheldere productie nergens uit de bocht. ‘Reflections’ gaat namelijk naar binnen als zoete koek – eentje die misschien net wat té gesuikerd is. De songs klinken zodanig keurig dat onze oren nergens op de proef worden gesteld. Het debuut durfde af en toe nog eens rocken, op plaat numero twee horen we daar amper iets van terug.

Sommige songs pakken echter verrassend uit, met name het tweedelige ‘Together again’, waarin een andere koers wordt gevaren net wanneer je denkt dat het nummer op z’n einde is. Eventjes lijkt het zelfs alsof David Byrne de band vervoegt in de outro. ‘Mind spills over’ had een prima afsluiter kunnen zijn, ware het niet dat het overbodige ‘So much better’ daar een stokje voor steekt. Verder zijn ‘It’s not for me (she said)’ en ‘You’ nog het vermelden waard, om respectievelijk de nerveuze krautrock vibes en aanstekelijke refreinen. Hoewel de 80’s college rock invloeden nooit veraf zijn (denk aan The Chills en Feelies), horen we toch vooral echo’s van hedendaagse indiebands zoals The Drums, Real Estate en DIIV.

Door de hoge aaibaarheidsfactor van de plaat vrezen we wat voor de houdbaarheidsdatum. Dubbele bodems zijn namelijk niet te ontdekken in de songs en teksten, waardoor verveling snel opduikt. Ook de vele associaties met verwante artiesten die uit hetzelfde vaatje tappen, zorgen ervoor dat onze noorderburen geen aardverschuivingen teweeg zullen brengen. Ondanks die kwaaltjes levert Nouveau Vélo wel een fris plaatje af dat makkelijk naar binnen gaat, al is het maar voor een luisterbeurt of drie.

Album verdeeld door Excelsior Recordings.