Parquet Courts – Sunbathing Animal: briljante chaos

door Iris Wyckmans

Het reeds derde wapenfeit van Parquet Courts werd onlangs de wereld ingestuurd. Het album, dat de naam ‘Sunbathing Animal’ draagt, telt dertien nummers vol strakke chaos die ons duidelijk willen maken dat deze mannen uit New York meer zijn dan een slap aftreksel van Pavement.

Erg spannend kunnen we de nieuwe worp niet noemen, verwacht je dus niet aan een openbaring of extatische ervaring bij het beluisteren ervan. Toch is langs de platenzaak lopen en jezelf dit werk aanschaffen een aanrader. Hoewel ze er met hun vorige album ‘Light Up Gold’ al in geslaagd waren enkele hoofden in hun richting te laten keren, kunnen we nu zeggen dat ze echt klaar zijn om met de grote jongens mee te spelen.

Op ‘Sunbathing Animal’ krijgen we straffe gitaarrock te horen waar soms meer op de snaren geslagen dan gespeeld wordt. De zang van frontman Andrew Savage is niet meteen de sterkste stem die je gehoord hebt, zo lijkt hij in ‘Dear Ramona’ een verveeld persoon die voor de twintigste keer hetzelfde verhaal vertelt, maar zijn vocals passen volledig in het nonchalante geluid van Parquet Courts.

Aan chaos en dissonantie is er zeker geen gebrek. In ‘She’s Rolling’ klinkt de mondharmonicasolo alsof ze gespeeld werd door een doof kind met ADHD. Wonderbaarlijk genoeg zorgt dit er niet voor dat je de volumeknop naar beneden wilt draaien, integendeel. Voor de titeltrack ‘Sunbathing Animal’, een nummer met een groot punkgehalte, kunnen de boxen ook niet luid genoeg staan.
Al gauw wordt duidelijk dat de band op deze plaat met alles weg kan komen. Zelfs op het meer dan zeven minuten durende ‘Instant Disassembly’ zorgen ze ervoor dat een steeds herhalend gitaardeuntje nooit afgezaagd begint te klinken.

‘Sunbathing Animal’ is niet het spannendste, meest vernieuwende album van de laatste jaren. Toch is wat op de plaat gebeurt aanstekelijk en uiterst interessant. Parquet Courts draagt een groot potentieel met zich mee dat in de toekomst enkel maar verder uitgewerkt kan worden. Er wordt een nonchalante chaos gecreëerd terwijl het geheel strak blijft klinken. Dit zorgt ervoor dat het woord “briljant” hier, ietwat onverwacht, op zijn plaats is.

Parquet Courts komen voorlopig niet terug naar onze contreien.

Parquet Courts website

Album verdeeld door Konkurrent