Patches vindt dualiteit in het sensuele op ep ‘Hot enough’

door Yannick Verhasselt

Hoewel Lotte Lauwers verschillende projecten (denk aan Sweats nu en vroeger Mermaid) op haar naam heeft staan, blijkt Patches vooral haar eigen ding te zijn. Wanneer je door haar teksten grasduint of door haar socials scrolt, dan blijkt hoe kwetsbaar ze zich daarbij durft op te stellen. ‘Hot enough’ is bijgevolg een wereld op zich waarin zowel kwetsbaarheden, gedachten als ervaringen ten volle worden gedeeld en geëxploreerd.

In het titelnummer dat de ep opent, komen die dan ook meteen al tot uiting. Al fluisterend, bijna verleidend neemt ze ons op sleeptouw om nadien daar onzeker en twijfelachtig op terug te komen; “Am I hot enough for you? Am I sensual enough?”. Er zit een bepaalde dualiteit in de teksten waarbij Lauwers enerzijds haar eigen sensualiteit en seksualiteit tracht te exploreren. Anderzijds schuilt er een kwetsbaarheid in die dieper gaat dan louter het fysieke aspect daarvan. Warmte, geborgenheid, erkenning zijn evenwel zaken die je hieraan kunt koppelen.

Voorts kan die seksualiteit en de objectivering die daarbij vaak jammer genoeg hand in hand mee gaat een middel zijn – iets waar ze zich ook van bewust is in ‘Adults’ of ‘Younger’. Patches weet welk beeld ze van zichzelf naar buiten wilt brengen en met welk doel. De beteuterde toon waarop ze ‘Adults’ inluidt en de cynische manier waarop ze emancipatie en genderrollen hekelt, bewijzen dat ze niemand nodig heeft om te zeggen wat ze kan, mag en moet doen. Opvallend is evenwel de manier waarop strijkers (in ‘Adults’ en ‘Ex’) worden ingezet om dat onzekere gevoel te versterken terwijl kloppende synths die zelfzekerheid en sensualiteit aanwassen.

Het vrij angstige ambient-stukje ‘(And then)’ luidt ten slotte ‘Bye bye bye’ in – een woordspelletje zo lijkt het wel of een voorbode voor wat komen zal. Het nummer sluit namelijk het liefdesverhaal, dat als rode draad doorheen de ep wortelt, op een droevige manier af. De instrumentatie blijft daarbij dan ook sober uit met enkel keys en drums die haar op het nummer vergezellen. Naast de tristesse en terneergeslagenheid blijkt evenwel het besef te zijn dat het bestaan van de relatie onbegonnen leek; “You, you prefer your girls rough / I couldn’t do that“.

Voor haar allereerste ep laat Patches kosten nog moeite gespaard om even diep te graven in zichzelf en er een brok emotie uit te halen. ‘Hot enough’ vindt dualiteit zowel in het sensuele als het seksuele en verkent dat op een zeer kwetsbare en authentieke manier. Als we bovendien Patches’ sociale media mogen geloven dan komt er al snel een tweede ep aan. In tegenstelling tot de ep lijkt ‘Silver foxes’, dat in mei al verscheen, een stapje terug te zetten met betrekking tot die kwetsbaarheid en het vanuit een ander perspectief te bekijken.