Real Estate toont zich met ‘In mind’ wederom meester van het understatement

door Liam Giraerts

Dat ‘Atlas’ indertijd niet volledig zonder teleurstelling werd onthaald, toont aan hoe verwend we doorgaans zijn door Real Estate. Drie albums pretentieloze janglepop-perfectie mondden uit in “iets te veel van het goede”. De succesformule leek stilaan uitgeput en de jongens moesten het misschien maar eens over een andere boeg gooien. Bij het horen van eerste vlekkeloze nieuwe single ‘Darling’ nemen we onze woorden echter meteen terug. Door steeds van richting te veranderen kom je niet ver, bewijst ‘In mind’; wel door dapper koers te blijven houden.

Met het vaderschap van een bandlid en het opstappen van een ander, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Medeoprichter Matt Mondanile (Ducktales) werd vervangen door Julian Lynch en een gratis doos bijhorende gitaareffectjes. Het psychedelische laagje dat achter de zoete tokkels schuilt, hebben we vast aan deze laatste te danken. Voor het eerst horen we op tracks zoals ‘Serve the song’ en ‘Two arrows’ ook uitgesponnen outro’s vol ontregelde fuzz-gitaren. Helaas klinkt het alsnog erg braaf en gecontroleerd: het muzikale equivalent van een verlegen danser die net door zijn gebrek aan schaamteloosheid een wat gênante indruk maakt.

Los van de zeldzame mini-uitspattingen is ingetogenheid de grootste sterkte van de plaat. Het is immers altijd Real Estate’s talent geweest om dromerig te zijn zonder in kitsch te vervallen; om nostalgisch te klinken zonder sentimenteel te worden; om tegelijkertijd clichéloos en vertrouwd aan te voelen. ‘In mind’ doet dat met pareltjes ‘Holding pattern’ en ‘Diamond eyes’ allemaal nog eens over, terwijl het op details rekent om beschuldigingen van recyclage af te weren. Van de subtiele tempowissels in ‘Darling’ en ‘Saturday’ tot het licht exotische kantje van ‘Time’: allemaal geven ze net iets extra’s aan de nummers dat op het vorige album zo vaak ontbrak.

Het doet deugd om vast te stellen dat Real Estate geen kwaliteit voor originaliteit heeft opgeofferd, want de vanillemuziek van ‘In mind’ smaakt nog altijd heerlijk. En heerlijk smaakt altijd naar meer.

Album verdeeld door V2 Records.

Real Estate speelt 15 juni in de Botanique (info & tickets) en staat een dag later op Best Kept Secret Festival.