School is Cool maakt het zichzelf gemakkelijk op ‘Good news’

door Naomi Hubert

‘Good news’ uit de Belgische muziekwereld: School Is Cool heeft namelijk een nieuwe plaat uit. Daarop krijgen we meer barokke popnummers zoals we ondertussen gewend zijn van de band. Het goede nieuws is dat elk nummer stuk voor stuk een muzikale verwenning is voor het oor, het spijtige daaraan is dat we een beetje twijfelen aan de nieuwswaarde.

School is Cool debuteerde een jaar na Humo’s Rock Rally-winst met ‘Entropology’, een ijzersterke indiepop-plaat waar klassiekers zoals ‘Warpaint’ of ‘World is gonna end tonight’ op stonden. Opvolger ‘Nature fear’ veroorzaakte minder deining dan gehoopt, en we vermoeden niet dat ‘Good news’ plots voor werelddominantie zal zorgen. Goed is ‘Good news’ wel. Goed is ook wel een heel vage term, al lieten de eerste luisterbeurten eerlijk gezegd ook vooral vage indrukken na. Wat onderscheidt deze plaat qua geluid nu eigenlijk van de voorgangers?

Het antwoord schuilt in drie nummers die hun kop boven het met maaiveld uitsteken – een veld dat werd ingezaaid met zweverige strijkers en drukke percussiestukken. Vooreerst is er ‘Bad behaviour’, dat nog het meest lijkt op een mash-up van Nick Caves ‘Jubilee street’ met een nummer naar keuze van SOHN. Eerste albumsingle ‘Fight of the century’ overtuigt dan weer met een subtiel subliem gitaarspel dat gestaag toewerkt naar een (enigszins voor de hand liggende) apocalyptische climax. En dan is er nog afsluiter ‘All is fair in love and war’, waarin een invallende saxofoon de show steelt. Het instrument zorgt voor een welkom klankenpakket na een rits nummers die grotendeels inwisselbaar klinken. Jammer dat we daarvoor tot het einde van het album moeten wachten.

Op album nummer drie tonen Johannes Genard en co dat ze ook na het vertrek van Justine Bourgeus / Tsar B knappe popnummers kunnen schrijven en spelen – met dank aan enkele leden van die andere Vlaamse indiepop-sensatie High Hi. ‘Good news’ klinkt zoals we verwachten dat School Is Cool zou klinken, en dat is waarschijnlijk waar het schoentje wringt bij een band die de indruk wekt inventief met pop om te willen gaan. Berg die saxofoon alsjeblieft niet te ver weg.

School Is Cool speelt 25 oktober in Het Depot (info & tickets) en 3 november in Trix (info & tickets). Hou de Facebook-pagina van de groep in de gaten voor meer speeldata.