Skee Mask zoekt hogere sferen op in compilatie van ouder materiaal op ‘C’

door Yannick Verhasselt

De stal werd ten huize Bryan Müller tussen kerst en nieuw nog eens goed uit gekuist. Resultaat: een nieuwe elpee met oude demo’s. ‘C’ is alweer de derde in een schijnbare serie vol onuitgebrachte tracks. Ditmaal tapt de producer uit nummers gemaakt tussen 2016 en 2020. In maart 2022 bracht de Duitser ‘A’ uit, in december van 2022 volgde dan weer ‘B’. Dit nieuwe album voelt eerder aan als een allegaar van genres, dan als een samenhangend album. Het is de minste in de serie, al zijn de verschillen tussen de albums relatief klein.

Third batch of previously unreleased Skee Mask tracks that were made between 2016 and 2020, all unmastered.” Dat is alles van uitleg wat we mee krijgen van de nieuwe release, alhoewel het eigenlijk genoeg zegt. ‘C’ is, meer dan voorgangers ‘A’ en ‘B’, een verzameling van ouder materiaal. Vaak voelen de tracks onvolledig of onafgewerkt aan, al lijkt het niet per se met die intentie zijn uitgebracht geweest. De plaat wordt ingezet met ‘MDP¨2’, een dronenummer dat het album stilletjes aan op gang tracht te brengen. Het is pas wanneer de percussie op ‘Bassline dub’ in kickt, dat het album echt vertrokken is.

Op het album krijgen we vanalles een beetje voorgeschoteld: zeer atmosferische ambient die dub ontmoet op ‘FFB7 dub’, een regelrechte techno stamper met ‘Keygruv’ en ‘Aktif garbon’ waar Skee Mask even in de huid lijkt te kruipen van Traumprinz. Die laatste vormt één van de hoogtepunten op het album. Al is, al dan niet met een vleug mystiek, idm (‘One for vertigo’ en ‘11616’) natuurlijk nog steeds hetgeen de Duitser het best lijkt te kunnen. Voorts slingert je het percussie-gedreven ‘Minitx’ je van de ene hoek richting de andere onder een stevige four on the floor-beat.

Op ‘C’ krijgen we een glimp van wat Skee Mask wederom in zijn mars heeft. De Duitser zou in zijn slaap nog fantastische muziek kunnen maken, en we zouden ernaar smachten. Drone tracks als ‘MDP2’ en ‘Blok’ vormen een welgekomen toevoeging aan zijn sound, hoewel ze onafgewerkt voelen (en waarschijnlijk ook zijn). Nummers als ‘thnk u’, ‘One for vertigo’ en ‘Minitix’ vormen hier stuk voor stuk de highlights van het album en tonen ook de ongelooflijke producerskunde van de Duitser.

Op Twitter/X liet ie alvast het volgende weten: “got a finished double 12″ and a new album ready for this year (on ilian tape / skee series) + thinking about another release of old demos“. De release van ‘C’ doet ons nu dus nog harder uit kijken naar de opvolger van ‘Pool‘ en ‘Compro’.