Son Lux – Lanterns: bruggenbouwer met vakkennis

door Sven Volckerijck

Veel van de mooiste platen van de voorbije jaren wisten ons te bekoren door een mooi knutselwerk te vormen van traditionele instrumenten en door computers bewerkte geluiden. Bovendien brachten ze steevast allerlei genres op een onnavolgbare wijze bij elkaar. We denken dan aan Grimes, Alt-J, Dirty Projectors en sinds enkele weken ook aan Son Lux. Ryan Lott, de man die hierachter schuilgaat, bewijst met zijn derde full album dat hij een bruggenbouwer is.

‘Lost It to Trying’ is bijvoorbeeld een prachtige compositie waarin heden en verleden samenkomen, waarin zang en opwindende muziek elkaar vinden als een perfect afgesteld koppel van baanwielrenner en derny. Beide elementen stuwen elkaar voort naar een climax, en als kers op de taart is de song ook nog een niet uit je hoofd weg te branden blijvertje. Endless repeat lijkt hiervoor uitgevonden. En daar blijft het niet bij: ‘Easy’ is door het koperwerk dat af en toe slechts één herhaalde sequentie ten beste geeft, bezwangerd met een duisternis die de titel logenstraft. ‘Pyre’ start als een rustig nummer, wordt repetitief en dreigend en implodeert eerder dan te exploderen door de toevoeging van de zenuwachtige drums en iets dat op het getik van lepels lijkt. Ook ‘Enough of Our Machines’ verbindt oud en nieuw.

Af en toe hoor je al vanaf het eerste liedje dat je goud in je cd-speler zitten hebt, en dat is hier dus het geval. ‘Alternate World’ wist ons vanaf de eerste beluistering te verleiden en tussen dit en afsluiter ‘Lanterns Lit’ zit geen zwak moment, enkel wat fluctuaties waardoor de spanningsboog geen rechte lijn vormt. Herbeluisteren ontbloot steeds nieuwe details en onze bewondering voor de vakkennis waarmee Son Lux een halve eeuw populaire muziekgeschiedenis bijeen brengt in amper 9 kleinoodjes die iets meer dan 40 minuten van je leven inkleuren, groeit elke keer meer.

In januari kan je de man aan het werk zien in onze contreien. Er staan concerten gepland in de AB Club in Brussel (18.01, info en tickets), Rotown in Rotterdam (19.01, info en tickets), Merleyn in Nijmegen (21.01, info en tickets), MC Theater in Amsterdam (22.01, info en tickets), Le Grand Mix in Tourcoing (25.01, info en tickets) en Vooruit in Gent via Democrazy (28.01, info en tickets).

Website Son Lux

Album verdeeld door Konkurrent