Spectrals – Bad Penny: muzikaal behang

door Indiestyle

We leerden Spectrals kennen met nummers als ‘Don’t Mind’ en ‘Leave Me Be’, opwindende lo-fi garage rockers met meer dan één knipoog naar jaren vijftig doo-wop. Van die fuzzige, galmende sound schiet twee jaar later nog weinig over. Spectrals gleed langzaam af naar een clean, helder en ook wel braver geluid. Een geluid dat mooi past bij de zachte croonerstem van Louis Jones, de 21-jarige Britse singer-songwriter en multi-instrumentalist achter het pseudoniem.

Op het break-up- en debuutalbum ‘Bad Penny’ zit Jones’ soulvolle, herfstige stem vooraan in de mix en zijn de fuzzpedalen zelden ingedrukt. Geen cassettegeruis en fluitende, overstuurde gitaren om zich achter te verschuilen. “Dit zijn elf simpele liefdesliedjes en iedereen mag mijn verdriet horen,” lijkt hij te willen vertellen. Eenvoud als nieuwe kernwaarde. En laat die eenvoud net de grootste zwakte zijn van ‘Bad Penny’. Waren de trage nummers op ‘Extended Play’ nog dromerig en elegant, dan zijn ze nu (‘Luck Is There To Be Pushed’, ‘Lockjaw’, ‘Brain Freeze’, ‘Many Happy Returns’) repetitief en ronduit zagerig. Weinig markant. Gedegradeerd tot muzikaal behang. In duffe kleuren en steeds weerkerende saaie patronen.

Zelden worden we bij ons nekvel gepakt, zoals vorig jaar bij de onsterfelijke single ‘Peppermint’, nergens worden we écht geraakt door de simpele woorden die hij richt aan dat meisje dat hij niet krijgen kon. De vinnige janglepop van ‘Doing Time’ en ‘Confetti’ zijn flakkerende lichtpuntjes en ook het pluizige ‘You Can’t Live On Love Alone’‘ werd hier op een goedkeurend hoofdgeknik onthaald. Maar daar staan dan bleke en belegen rockers als ‘Big Baby’ en ‘You Don’t Have To Tell Me’ tegenover.

‘If I Think About The Magic, Will It Go Away?’ vraagt Jones zich af in de gelijknamige slotsong. Op ‘Bad Penny’ is er van magie helaas nooit sprake.

Spectrals spelen eind 2011 nog 2 keer in Amsterdam, namelijk in Bitterzoet (27.10, via Paradiso, info & tickets) en in Paradiso (London Calling, 11-12.11, info & tickets)

‘Bad Penny’ gratis streamen kan tijdelijk op de Soundcloud pagina van Wichita Recordings

Spectrals website

Album verdeeld door PIAS