Stadt – Kind of diversion: een hoogtepunt der verenigde krachten

door Wouter Jaques

Met debuutplaat ‘Kind of diversion’ in de vuisten slaat Stadt zowat ieder alledaags popbandje knockout. De vier rasmuzikanten zijn gegroeid uit bands als Members Of Marvelas en De Beren Gieren. Samen vonden ze een onverwoestbare sound die opgebouwd is uit catchy gitaarriffs, broeierige soundscapes en passionele zanglijnen; een hele gewaarwording dus en wat ons betreft een uiterst interessant album dat later wel eens in de Belpopgeschiedenis kan terechtkomen.

Wie durft het aan om de opener met een pakket distortion te beladen en dat nummer een naam als ‘Healthy’ mee te geven? Al wordt het pas echt interessant wanneer noise de rustige intermezzo’s neerbliksemt zoals in ’Sweet joy of loneliness’. Schaamteloos worden hippe sounds vermengd met psychedelica, jazz en zelfs ruis. Daarnaast maakt de zanglijn ontdekkingstochten naar toonhoogtes die te hoog gegrepen zijn, maar daardoor minstens zo aantrekkelijk worden.

Net zoals de meeste hippe bands van de afgelopen jaren herinnert ook Stadt ons aan de psychedelische 60’s.; zie bijvoorbeeld ‘Bits of time’, een hevig contrast met de energieke opvolger ‘Favourite song’ dat we roemen om zijn krachtige zangpartij.

Onoplettende luisteraars zullen vaak op het verkeerde been gezet worden met de onvoorspelbare potpourri en bizarre knutselwerkjes. ‘Muggemepper’ is er zo een, net als zijn albumgenoten verroert deze zich in de meest uiteenlopende emoties; telkens even geloofwaardig vertolkt, maar schipperend tussen rust en agressie.

Stadt bezit een schatkamer aan creativiteit en probeert dit op één album te bewijzen. Het is wonderbaarlijk hoe ze daarin slagen. ‘Kind of diversion’ is een hoogtepunt der originaliteit en een trip die je vooral live moet beleven. Daarvoor krijg je kansen genoeg.

Album verdeeld door Rough Trade

Website Stadt

Stadt live aan het werk zien kan binnenkort in Gent (Charlatan, 24.10,  info & tickets), Kortrijk (De Kreun, 08.11, info & tickets), Amersfoort (Iamthecity, 09.11,  info & tickets) en Sint-Niklaas (De Casino, 05.12, info & tickets)