Suuns – Images du Futur: originele en veelzijdige visuele trip die je live moet beleven

door Wouter Jaques

Voor de moeilijke tweede worp haalde Suuns zijn inspiratie uit ‘Images du futur’, de gelijknamige tentoonstelling in Montreal die tien jaar lang het beste van de elektronische en digitale kunst weergaf. Dat is een handig weetje om de muziek beter te begrijpen, al krijgt ‘Images du futur’, net als zijn voorganger ‘Zeroes QC’, af te rekenen met het verwijt een rip-off van Clinic te zijn. De freaky electro en psychedelische rock zouden gebouwd zijn op dezelfde donkere sferen en willen op identieke wijze angst inboezemen. Naar onze mening een jammerlijk verwijt, zeker voor een band die zo onbezonnen, tegendraads en vooral gepassioneerd op zoek gaat naar de juiste sfeerschepping.

Eigenlijk is het Suuns niet om een album te doen, wat telt zijn de optredens. Ieder nummer werd door zanger Ben Shemie geschreven, maar op het podium in groep uitgewerkt. Dat hoor je bijvoorbeeld aan de explosie aan tegendraadse riffs in ‘2020’. De psychedelische opbouw is bedoeld om toeschouwers te laten hallucineren. Bovendien zal het lied gemakkelijk verkopen dankzij de dansbare beats en zware bas. Kortom: een interessant potje herrie met een aanstekelijke, drijvende kracht.

Shemie stond niet vooraan in de rij toen zangkwaliteit werd uitgedeeld, hij houdt het dan ook liever bij gemurmel. De te grote portie smog maakt de lyrics bovendien moeilijk te verstaan, al zijn ze volgens Suuns niet zo belangrijk. Het gemompel is een handelsmerk en een manier om angst aan de sfeer toe te voegen. Best geloofwaardig, maar ook wel enerverend. Op ‘Powers of ten’ solliciteert Shemie naar de rol van Ian Curtis, als epilepsiepatiënt. De overacting stoort net niet.

Hoe eenvoudig de droomlandschappen ook uit de synthesizer lijken te vloeien, de waanbeelden die door titelsong ‘Images du futur’ bij ons opkomen zijn geloofwaardig. Aan tegendraadse trekjes dus geen gebrek, zo wordt zware postpunk schaamteloos met chille harmonieën vermengd in ‘Minor work’. ‘Bambi’ en ‘Holocene city’ zijn funky én loom tegelijkertijd. Beide liggen eerst leuk in het oor, maar worden met de seconde vervelender. Al weet eerstgenoemde de saaiheid nog vakkundig weg te moffelen met een handvol ondoordachte dancebeats.

‘Images du future’ is een originele en veelzijdige visuele trip die je live moet beleven. Deze zomer krijg je daar genoeg kansen toe. Vergeet echter niet hier en daar je verstand op nul te zetten.

Suuns live zien kan binnenkort op volgende datums en plaatsen:
23.06 Best Kept Secret, Hilvarenbeek – info & tickets
02.07 Rockhal, Luxemburg – info & tickets
03.07 Doornroosje, Nijmegen – info & tickets
13.07 Rock Herk, Herk-de-Stad – info & tickets
20.07 Dour Festival, Dour – info & tickets
03.08 Rotown, Rotterdam – info & tickets

Website Suuns

Album verdeeld door Konkurrent