Temples zweert trouw aan zijn eigen sound op ‘Hot motion’

door Koenraad Stevens

Ten tijde van vorige langspeler ‘Volcano’ vroegen we ons af welke richting Temples in de toekomst zou ingaan. Om kort te zijn: er wordt op ‘Hot motion’ amper afgeweken van de ingeslagen weg. De plaat blijft hangen in dezelfde psychedelische jaren 70-sfeer als zijn voorgangers, maar daar zijn wij vooralsnog niet rouwig om. Naar eigen zeggen vond Temples de tijd rijp om op zoek te gaan naar z’n duistere zelve, waarbij weliswaar ruimte werd gelaten voor luchtigere deuntjes. Op muzikaal vlak zal je daar alvast niet veel van merken: ‘Hot motion’ spreekt niet meteen onze duistere kant aan.

Temples toont met dit album aan dat het nog steeds in staat is oerdegelijke songs neer te zetten gekenmerkt door aanstekelijke riffs in combinatie met de bezwerende stem van James Bangshaw. Op nummers als ‘Atomise’ dreigt de band zich soms te verliezen in zijn eigen wall of sound. Net wanneer we beginnen denken dat ze er nu toch echt wel overgaan, worden we in het ongelijk gesteld en landt het nummer perfect op tijd.

Er zijn weinig echte uitschieters of dieptepunten te melden, waardoor dit album best als één lange trip wordt geconsumeerd. Er passeert voor elk wat wils de revue. Het titelnummer wordt voortgestuwd door een aanstekelijke riff op de basgitaar gecombineerd met een meezingbaar refrein. Tweede single ‘You’re either on something’ beschrijft het nachtleven op nostalgische wijze, terwijl ‘Context’ met zijn opbouw bewijst dat er duidelijk voldoende lang aan de nummers werd gesleuteld.

Met afsluiter ‘Monuments’ komt het album wat abrupt tot een einde, hoewel we de neiging niet meteen kunnen onderdrukken om opnieuw op play te duwen. ‘Hot motion’ dient zich niet aan als grote game changer, maar dat zal ons eerlijk gezegd worst wezen. Temples bevestigt hiermee in zijn zevende levensjaar de eigen relevantie. ‘Hot motion’ kan samenvattend worden beschouwd als een logisch gevolg op hetgeen reeds op de wereld werd losgelaten. Veel nieuwe fans zullen deze Engelse rockers er niet mee winnen, doch we kijken uit naar hun aankomende passage in de Botanique. Het zal een broeierige avond worden.

Temples speelt op 19 november in de Botanique (Tickets en info).