The Asteroids Galaxy Tour – Out of Frequency: veel stijl, geen substantie

door Esther Plessers

Sommige nummers kén je gewoon, zonder daarom exact te weten welke band er achter dat riedeltje dat zo blijft hangen schuilt. Zo is het net met het nieuwe album van The Asteroids Galaxy Tour, een groep die eigenlijk bekend is geworden via de commercials voor de iPod Touch en het mediakanaal YouTube. Van daaruit werden de dansbare disconummers van dit Deense duo opgepikt en ondertussen wordt albumuitschieter ‘Heart Attack’ ook hier grijs gedraaid op de radio. Betekent dit dat The Asteroids Galaxy Tour met hun tweede album op de snelweg zit naar een baanbrekende radio- en podiumcarrière?

Helaas moeten we op deze vraag negatief antwoorden: er is wel degelijk een reden waarom de Denen beter bij korte performances blijven en hun digitale magie beter niet uitbreiden over een 47 minuten durend album: na één luisterbeurt zijn je hersenen gewoonweg helemaal dolgedraaid. Zowat alle nummers op ‘Out of Frequency’ zijn opgebouwd volgens hetzelfde stramien, waarin het plastic fantastic stemmetje van zangeres Mette Lindberg de hoofdrol wegdraagt in een verder nogal chaotisch geheel. In het merendeel van de nummers klinkt Lindberg gewoonweg als een getormenteerde versie van Disneys Minnie Mouse en overschrijdt ze de grens tussen schattig en doodirritant. Na een onbegrijpelijke start (3 nummers van elk ongeveer één minuut) komen hoogvliegers ‘Major’ en hitsingle ‘Heart Attack’, maar de rest van het album vervalt gewoonweg in gedesoriënteerde bubblegumfunk met veel stijl, maar zonder enige substantie. Vage lyrics als “You’ve got me head over heels with gasoline” en “The street of your hood is your farm” tillen het algemene niveau zeker niet naar boven en versterken enkel het al veel te hoge kitschgehalte.

Toegegeven, The Asteroids Galaxy Tour maakt op het eerste zicht aanstekelijke, met elektronische deuntjes gelardeerde seventiesmuziek, maar weet in the long run zeker niet te overtuigen. Een ‘Heart Attack’ zal je er zeker niet van krijgen, maar een ‘Headache’ zeker wél.

The Asteroids Galaxy Tour live zien kan binnenkort in Groningen (De Oosterpoort, 02.05, info & tickets), Breda (Mezz, 03.05, info & tickets), Wageningen (Bevrijdingsfestival, 05.05, info & tickets), Overijssel (Bevrijdingsfestival, 05.05, info & tickets) en Rotterdam (Rotown, 06.05, info & tickets).

The Asteroids Galaxy Tour website

Album verdeeld door N.E.W.S