The Cubical – Arise Conglomerate: bevreemdende melodieën en droevige klaagzang

door Erik Van Damme

Een omschrijving in de biografie van The Cubical leert ons dat deze uit Liverpool afkomstige band een hele sterke livereputatie heeft. Ze brengen een combinatie tussen country en blues. Hoewel deze stelling niet volledig klopt zijn de invloeden van beide genres duidelijk aanwezig. Met ‘Arise Conglomerate’ hebben ze nu hun derde album uit.

De muziek is uiteraard heel belangrijk, maar het meest opvallend bij The Cubical is de vocale inbreng en dat is helemaal de verdienste van zanger Dan Wilson. Zijn stem verheft het album naar een hoger niveau. De doordringende manier van zingen raakt je telkens opnieuw, zonder afbreuk te doen aan de gitaren en drums uiteraard. De lat wordt vrij hoog gelegd en soms gaat het wat de allemaal op dezelfde lijn liggende weg op. Dankzij de inbreng van Wilson blijven we echter aandachtig luisteren en genieten.

Vanaf het begin lijkt Wilson de teugels stevig in handen te hebben, zijn stem doet een beetje denken aan een wilde combinatie tussen Tom Waits en menig blueszanger uit een ver verleden. Zelfs een streepje Nick Cave menen we te herkennen. Maar vergelijken is moeilijk, in elk geval is zijn stem vrij uniek te noemen, ze zou je zelfs doen vergeten dat The Cubical een band is, en geen soloartiest. De soms bevreemdende melodieën worden aangesterkt door de droevige klaagzang die de luisteraar zeker niet onberoerd zal laten. Hierdoor slaagt The Cubical volledig en geheel in hun opzet.

Wij zijn er nu al van overtuigd dat dit op het podium inderdaad voor intense kippenvelmomenten moet zorgen, want van dat laatste creëren ze er reeds op plaat. De liefhebbers van country, blues en pure rock ‘n roll zullen op dit album zeker hun gading vinden, net omdat die genres in een fris en monter kleedje worden gestoken en de leuke combinaties van de verschillende aspecten van deze muziekstijlen sterk aanwezig zijn in de sound.

The Cubical Facebook

Album verdeeld door Sonic Rendezvous