The Electric Soft Parade – Idiots: leuke ideeën, flauwe uitwerking

door Wouter Jaques

Er is duidelijk geen haast in het maken van albums bij The Electric Soft Parade. De band rond de gebroeders White heeft er een pauze van zes jaar opzitten, maar vond met ‘Idiots’ het plezier van het songschrijven terug. Op de albumhoes zie je een veel rijper duo dan tien jaar geleden. De muziek bleef wel steken in de late jaren 90 en is gefundeerd op de popwetten van de jaren 60. De typische zomerse sound kennen we het best van Fountains Of Wayne, net als de eenvoudige gitaarmotieven. Wat niet wegneemt dat we de muziek als passé mogen bestempelen. TESP raadt ons aan de songs tijd te geven: “ze zijn doordacht en minstens zo interessant”.

Misschien dat menig snobistisch muziekkenner misselijk zal worden na het horen van de oppervrolijke melodieën van ‘The sun never sets around here’. The Beatles kwamen er vlot mee weg, maar hadden op zijn minst nog aantrekkelijke zanglijnen te bieden. Gelukkig zijn er de complexe symfonische arrangementen als tegenpool van de brave gitaardeuntjes, net als het wijzigende karakter en de vele tempowissels. Zo weten sommige nummers eenvoudig maar doeltreffend uit te groeien tot catchy meezingers.

Titelsong ‘Idiots’ heeft de passie van tienerpop en is bijgevolg te soft en te traag. Een zware bas en enkele leuke, psychedelische klanken trekken de aandacht, maar worden helaas verpest door flauw gitaargetokkel. ‘Brother, you must walk your path alone’ is een pianoballade met een Hawaïaanse sound. Erg stroperig, maar gezien zijn leuke melodieuze vondsten een potentiële kandidaat voor het Eurovisie Songfestival.

Dat de band zijn terugkeer groots ziet, valt op door de bombastische kantjes van ‘Welcome to the weirdness’, die onpassend gekoppeld worden aan een sobere drum en enkele afgrijselijke gitaarspeeltjes. Wanneer alles tezamen komt, volgt daarentegen een aangename ontplooiing.

‘Idiots’ is een tijdloze plaat vol leuke ideeën waar we in het geheel niet veel wijzer van werden. TESP is het songschrijven niet verleerd, maar doet een te opvallende gooi naar het sterrendom.

The Electric Soft Parade website

Album verdeeld door N.E.W.S