The Prospects – Looking Good: zin voor avontuur verpakt in straffe songs

door Filip Tyskens

Zeg van Coldplay wat je wilt, dat ze een sterk nummer kunnen herkennen hebben ze onlangs in ieder geval bewezen door de videoclip van ‘What Is Tomorrow’ van het Limburgse The Prospects op hun blog te plaatsen. Deze vuige bluesstamper kruipt ongenadig snel in je hoofd, maar hangt er aan de single ook een straffe plaat vast?

Laten we het gewoon meteen zeggen, dan zijn we er vanaf; ‘What Is Tomorrow’ is het beste lied op dit debuut, en het leverde The Prospects meteen de nodige airplay op. Dit is zeker verdiend voor een groep die al enkele jaren bezig is zijn geluid te perfectioneren én uit te breiden. Zo zorgden hun vroege demo’s er reeds voor dat een mens zich verwachtte aan een degelijke, ietwat gewone bluesrockband. Deze verwachtingen worden ook ingelost door songs als ‘Do You Love Her Still’ en ‘White Horse’, twee op klassiek aanvoelende riffs gestoelde rocknummers. Het dendert allemaal lekker vooruit (met dank aan drummer Alessio Di Turi, bekend van The Sore Losers), en ‘White Horse’ springt er uit door een catchy refrein en een knappe solo, al is deze straightforward bluesy kant van The Prospects niet het meest interessante dat er op dit debuut te beleven valt.

Nee, dan wordt ‘Looking Good’ bijvoorbeeld spannender bij ‘Treat Me’, dat oosters getint opent en met een zompige riff halverwege lijkt te zullen ontaarden in een hard feestje, om dan plots te kiezen voor de subtielere weg naar een stuwende apotheose. Of ‘Better Times’, dat je aandacht trekt met dreigende oehs en ahs om vervolgens in het refrein een fijn orgeltje boven te halen. Dit moet zo snel mogelijk op de radio gedraaid worden.

Natuurlijk zijn de vergelijkingen met The Black Keys niet van de lucht, maar ook The Beatles zijn aanwezig in een nummer als het funky ‘Leave The Kid Alone’ en in het Girls In Hawaii-achtige ‘Some Time Off’ lijkt het zelfs of ze Damon Albarn voor de backings hebben kunnen strikken. Dit zijn allemaal aanwijzingen dat de Limburgers zich niet al te comfortabel in de bluestraditie zijn gaan nestelen, hoewel ze de basis daar zeker gehaald hebben.

Dit debuut vertoont veel zin voor avontuur verpakt in straffe songs. Het is duidelijk dat deze mannen beschikken over een grote muziekkennis en deze op ‘Looking Good’ ook naar hun eigen hand kunnen zetten. Als hun volgende wapenfeit nog iets meer een eigen smoel heeft, kunnen de verwachtingen (prospects, vat u ‘em?) voor de toekomst niet anders dan hoog zijn.

The Prospects live zien kan binnenkort onder meer in Hasselt (Muziekodroom, 18.04, info & tickets), Antwerpen (TRIX, 18.04, info & tickets) en Maastricht (Muziekgieterij, 10.05, info & tickets). Check de website van de band voor meer concerten.

Verdeeld door FONS Records