The Shins houden hun aaibaarheidsfactor intact tijdens ‘Heartworms’

door Michelle Geerardyn

The Shins gedijen goed als gevestigde subtoppers. Met ‘Heartworms’ wordt na vijf jaar wederom duidelijk hoe dat komt. De doordachte nummers zijn uitstekend voer voor fijnproevers en zijn elke minuut van je aandacht waard.

‘Heartworms’ is een tijdsreis op alle mogelijke manieren. Terwijl ‘Name for you’ je achteloos naar de jaren ’60 slingert, zou ‘Mildenhall’ niet misstaan op een middagje linedancen voor 80-plussers. De bizarre synths van ‘Painting a hole’ vatten je bij de kraag met de stevigheid van een wiskundeleerkracht waarvan Mercer wellicht ooit het bloed onder de nagels haalde. Op sommige momenten is er enkel sprake van een neiging naar, maar op andere wordt dan weer haast bewust voor een new wave sound gegaan.

Single ‘Mildenhall’ deed uitschijnen dat The Shins hun aaibaarheidsfactor nog lang niet kwijt zijn, en ‘Dead alive’ en ‘Heartworms’ bevestigen dat vermoeden. Dat andere nummers net iets minder vlot binnenkomen, wordt goed gemaakt door vage geestverschijningen van David Bowie. Neem het ons niet kwalijk als dat slechts een bijwerking van het psychedelische randje van ‘So now what’ blijkt te zijn. Het mooiste arrangement wordt gespaard tot afsluiter ‘The fear’, waarin de genialiteit zich subtiel schuilhoudt.

Of het nu simpelweg dagdromen is over vervlogen jeugdjaren of een regelrechte midlife crisis die James Mercer doormaakt, het is ons een raadsel. Misschien is het ene wel het gevolg van het andere. ‘Half a million’ verkondigt ware tienerrebellie. Alleen is het met de overtuiging van een anarchist die net een pak ontbijtgranen omver gegooid heeft in de supermarkt. ‘Rubber ballz’ krijg je blijkbaar als je de zus van je vriendin (waarmee je een onbestaand seksleven leidt) ziet zitten. Symptomen van ‘Heartworms’ worden dan weer veroorzaakt door een verstoorde balans tussen de vraag en het aanbod van liefde.

Dit album zal de geschiedenis niet ingaan als een evenknie voor ‘New slang’ of ‘Phantom limb’. Het vakmanschap van de band wordt wel wederom uitgebreid geëtaleerd. Het is duidelijk dat Mercer met een paar parasitaire infecties uit het verleden worstelt die hij maar niet van zich kan afschudden. In ‘Dead alive’ bevindt hij zich nog in de ontkenningsfase, al raden we hem aan om toch eens een doktersafspraak te maken. Wij wachten de behandeling vooralsnog af in de hoop alsnog een oorwurm op te lopen.

Boodschap van algemeen nut: fans die het eerste tourbusje van The Shins willen winnen, kunnen hier zien wat ze daarvoor moeten doen.