Header image

Plonsjes: deze 12 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Jonas, Mattias, Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Oklou – Girl on my throne (ft. Casey MQ)

Op het album ‘Galore’ is vooral in weemoed gedrenkte minimale pop te vinden. Maar met ‘Girl on my throne’ bubbelt het energieniveau even liefelijk en vooral onweerstaanbaar boven het gemiddelde uit. (Michelle)

Tune-Yards – Nowhere, man

Laat het aan Merrill Garbus van Tune-Yards om prettig gestoorde popsongs vol met treffende truth-bommetjes te steken. “Seems like Jesus and Dylan / Got the whole thing wrong / If you cannot hear a woman / Then how can you write her song?” (Mattias)

 Sharon Van Etten – All over again

‘All over again’ is een prachtig breekbaar nummer van Sharon Van Etten. Zelf zegt ze “het is een erg persoonlijk nummer, ik had een gebroken hart en was erop uit om ware liefde te vinden.” Het nummer dateert van 2015 toen het een fysieke release kreeg als b-kant op een 7” met op de a-kant ‘I don’t want to let you down’ vanop de gelijknamige ep uit 2015. Een pareltje dat vijf jaar na datum godzijdank een digitale release krijgt. (Jonas Vda)

Food House – Ride

Na eerder dat jaar de instant hyperpopclassis ‘Thos moser’ te maken, hebben Gupi en Fraxiom beslist om de handen opnieuw in elkaar te slaan onder de groepsnaam Food House. ‘Ride’ is een eerste voorsmaakje van een album dat er in november aankomt en klinkt even manisch als verwacht. (Tobias)

Fleet Foxes – Sunblind

Robin Pecknold loste deze week misschien wel zijn meest rijkelijk gearrangeerde album op de wereld. ‘Sunblind’ is een utopie voor elk deel van je gehoororgaan. Glooiende zanglijnen wentelen zich door wijdse composities die bij elke luisterbeurt nieuwe elementen prijsgeven. Zo is het universum van Fleet Foxes er eentje die eeuwig lijkt uit te dijen. (Michelle)

Yo La Tengo – Bleeding

Yo La Tengo brengt dit jaar een reeks ep’s uit, en over twee weken verschijnt er eentje vol covers van The Byrds, The Delmore Brothers, Bob Dylan, Ronnie Lane and The Flying Machine. Daarnaast staat er ook een eigen maaksel op, dit dromerige ‘Bleeding’. (Mattias)

Sufjan Stevens – Run away with me

De ultieme sad boi heeft na het album dat hij samen met z’n stiefvader maakte ook op z’n eentje nog een exemplaar ineen gezet. ‘Run away with me’ belichaamt met de spacey hypnose en Stevens mijmeringen moeiteloos de sfeer van ‘The ascension’. (Michelle)

The Shins – The great divide

The Shins houden van contrasten. Dat bewees frontman James Mercer al met comebackplaat ‘Heartworms’ en de “geflipte” tegenhanger ”The worm’s heart’. Ook nieuwe single ‘The great divide’ kreeg al een geflipte versie, maar wij verkiezen toch de bombastische “originele” versie die volgens Mercer een mix is tussen futurisme en nostalgie. (Mattias)

Tame Impala – Borderline (Blood Orange remix)

Wanneer Blood Orange ‘Borderline’ van Tame Impala onder handen neemt, dan daalt het tempo dramatisch, dimmen alle lichten vanzelf en sta je plots met een vreemde vrouw of man zwoel doch licht melancholisch te slowen voor je het zelf doorhebt. (Jonas Vda)

Dorian Electra – Edgelord (feat. Rebecca Black)

Met de dubbele single ‘Gentleman/M’lady’ maakte Dorian Electra eerder al duidelijk dat die van plan was om internetcultuur te fileren op hun volgende project, en dat is exact wat er gebeurt op dit nieuwe ‘Edgelord’. Verkleed als Joker krijgt die daarbij hulp van niemand minder dan Rebecca Black – je weet wel, die van ‘Friday’ die destijds ook heel wat edgelords in haar inbox kreeg als 13-jarige. (Tobias)

Zero 7 – Outline (ft. Lou Stone)

Zero 7 proberen hun smartelijke zelf te traceren samen met Lou Stone. Zowel de synths als de stem doen dat voortreffelijk. ‘Outline’ is zweverig zacht en berouwvol. (Jonas Vda)

Bad Boy Chiller Crew – Thinking about you

De lads van Bad Boy Chiller Crew hebben maar één gimmick – vettige Britse raps over beats die recht van een nineties dansvloer lijken te komen – maar het is wel een heel aanstekelijk kunstje dat ze constant herhalen. Eén van de opvallendste nummers op het debuutmixtape is ‘Thinking about you’ omdat het collectief er hier met succes in slaagt om het tempo wat te verlegen en een oprecht vleugje romantiek in hun sound te verwerken. Het feit dat de eerste woorden “Yo, listen up, bitch” zijn moet je er dan wel even bij nemen. (Tobias)