Dua Lipa laat liefdesverdriet te flets klinken op ‘Radical optimism’

door Karel Nijs

De carrière van Dua Lipa begon in 2015 met ‘Be the one’. Toch was het ‘New rules’ – en de veelbekeken video ervan – die haar bekendheid deed ontploffen. Haar vervolgalbum ‘Future nostalgia’ uit 2020, met onder andere ‘Don’t start now’ en ‘Levitating’, werd een commerciële hit. Het corona-album maakte van haar een echt begrip. ‘Dance the night away’, een nummer dat ze schreef in het kader van de spraakmakende Barbie-film, was eveneens een groot succes. Het nummer gaf  haar carrière nog een extra boost, voor zo ver dat nog nodig was.

Opvolger ‘Radical optimism’, grotendeels geschreven met Kevin Parker van Tame Impala, is een album dat de luisteraar meeneemt op een inspirerende reis vol positiviteit. In vergelijking met ‘Future nostalgia’ heeft dit album opvallend minder nummers die haar als artiest op de kaart zullen zetten. Het draait duidelijk minder om het maken van de typische hits. De zangeres vertelt voor het eerst echt een verhaal met haar muziek.  Na haar relatiebreuk met model Anwar Hadid moest Dua Lipa terug op zoek gaan naar zichzelf en de liefde. Haar teksten moedigen aan om optimistisch te blijven, zelfs in uitdagende tijden, zoals liefdesverdriet.

Met haar kenmerkende stem en aanstekelijke beats weet Dua Lipa een balans te vinden tussen catchy popnummers en diepgaande tracks. De lead singles ‘Houdini’, ‘Training season’ en ‘Illusion’ waren alvast veelbelovend. De invloed van Parkers discopop is hier duidelijk aanwezig. Het zijn ware feel good-anthems die je laten dansen en meezingen.

Zo nu en dan probeert ze ook nieuwe dingen. Nummers als ‘These walls’ en ‘Happy for you’ tonen een andere, emotionelere kant van Lipa. Het zijn niet de typische bombastische popnummers die we van haar gewoon zijn. Hiermee neemt ze een risico. Soms werkt dat, elders valt het wat flets uit. De rest van de nummers op het album zijn zo zeker en vast niet slecht of saai te noemen. Al lijken ze geen deel uit te maken van een groter, conceptueel geheel. Dat maakt dat het album niet zo vloeiend of compleet aanvoelt als ‘Future nostalgia’.

Kortom, ‘Radical optimism’ is een album dat niet alleen muzikaal verfrissend is, maar ook een boodschap van hoop en veerkracht brengt. Lipa zoekt in haar tracks nieuwe horizonten op waarbij het succes eerder wisselvallig blijkt. De vooruitgeschoven singles zijn aanstekelijk en maken het zeker de moeite waard om de plaat een kans te geven. De zorgeloze, zweverige sfeer van het album past perfect bij de aankomende zomer. Je zou gewoon willen dat er nét dat tikkeltje meer in zat.

Dua Lipa stelt het album komende zomer voor op zaterdag 6 juli op Rock Werchter. Dagtickets zijn echter niet meer beschikbaar. Alleen combitickets zijn nog te verkrijgen (tickets & info).